Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivABB utbildar alla anställda för att hantera stress

ABB utbildar alla anställda för att hantera stress

ABB vill minska sjukskrivningar som uppstår på grund av stress. Nu har man tagit fram en utbildning för att öka kunskapen om stress och lära medarbetarna hantera den bättre.

Enligt Försäkringskassans statistik var 36 500 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress i februari 2017, nästan sex gånger fler än 2010.

Också bland tjänstemän har stressen ökat och en stor studie från Karolinska Institutet som kom förra året visar att psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar bland både kvinnor och män.

På ABB i Sverige är sjukskrivningstalen varken bättre eller sämre än i samhället generellt. Men stress har kommit högre på företagets agenda.

Lena Westerholm, hållbarhetschef på ABB.

– Tidigare låg tyngdpunkten på en trygg och säker arbetsmiljö men sedan 2015 har vi även en samlad strategi för att minska stressen, säger Lena Westerholm, hållbarhetschef på ABB.

Vid årsskiftet lanserades utbildningen Stress Resilience Training som alla 135 000 ABB-anställda i hela världen ska gå. Den innehåller både fakta och verktyg för att hantera stress, utmattning och tidiga symptom. Men också för att få en större motståndskraft mot stress. Den tar också upp chefernas ansvar och hur de kan bidra till att stärka medarbetarnas stresstålighet.

Utbildningen är två timmar och avslutas med att var och en utformar sina strategier och mål.

– Vi har valt att ta hjälp av vår företagshälsovård när vi genomför utbildningen här i Sverige för att kunna svara på frågor som dyker upp och fånga upp signaler på större organisatoriska arbetsmiljöproblem, säger Lena Westerholm.

Hon tror att de flesta vet vad som händer i kroppen när vi blir stressade men färre känner till hur viktigt det är med återhämtning.

– Små insatser för bättre återhämtning kan ha stora positiva effekter för hälsan. Det räcker inte med att ha semester en gång om året. Vi måste se till att få en regelbunden återhämtning, säger Lena Westerholm.

Eric Ramsel i Akademikerföreningens styrelse och medlem i ABB:s arbetsmiljöråd har fått möjlighet att gå utbildningen och tycker att den är riktigt bra.

– Den gav mig reflektioner kring hur jag hanterar stress och vad jag kan göra för att minska stressen. Men jag ser tyvärr att det också finns organisatoriska problem som är svåra att påverka.

Ett exempel är att ABB under ett par år drivit projektet WCP, White Collar Productivity, för att effektivisera tjänstemännens arbete. Det har inneburit att globala enheter har slagits ihop.

Eric Ramsel menar att många tjänstemän stressas av att ha en chef i ett annat land.

– Det här drabbar inte bara oss i Sverige, det är ett globalt problem inom ABB. Här upplever jag att vi har kommit lite längre eftersom det finns en större medvetenhet om vad långvarig stress utan återhämtning kan leda till.

Lena Westerholm förstår att förändringen inom ABB globalt kan skapa otydlighet och att vissa delar av företaget påverkas mer än andra. Men syftet är att jobba smartare och att därmed frigöra tid, när förändringen satt sig.

Som facklig förtroendevald ser Eric Ramsel hur svårt det kan vara för chefer och kolleger att märka att en medarbetare är på väg att bli utbränd. Alla chefer känner inte heller till om medarbetare har varit sjukskrivna för stress tidigare.

Lena Westerholm tycker att ett stort och viktigt steg är att ABB har börjat utreda stressrelaterad sjukdom på samma sätt som man utreder arbetsplatsolyckor. Det gör man genom att utreda grundorsaken till sjukskrivningen. Kan det finnas organisatoriska orsaker på högre nivå eller finns det något som går att ändra inom arbetsgruppen?

Parallellt pågår också förebyggande arbete dels med rehabcoacher som besöker arbetsplatserna för att fånga upp tidiga signaler, dels med utbildning av chefer.

Sjukskrivningarna på ABB ligger i dag på drygt 3 procent men har under det senaste året planat ut samtidigt som nivån generellt i Sverige fortsätter att stiga.

För Eric Ramsel finns grundproblemet kvar, även om utbildningen är bra.

– Allt arbete ska hela tiden göras snabbare och effektivare av färre personer. Det är inte konstigt att det leder till mer stress, säger han.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?