Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenRobotteknologi rockade scenen

Robotteknologi rockade scenen

En robot som rör sig med böljande rörelser. Musik som vibrerar i golvet. Ingenjören satt i publiken när ABB:s IRB 6620 dansade i premiärföreställningen av Våroffer på Stockholms stadsteater. Och det var en mäktig och suggestiv syn.

Robot-estetik. Ordet flyger genom huvudet under premiären. För känslan av att robotdansen är vacker och smidig blir så påtaglig. Här finns perfekta rörelser – inget darr på handen när en bänk balanseras på robotarmen och mjukt flyttas till en annan del av scenen. Samtidigt som man får känslan att roboten är mänsklig, levande.

Läs också

Läs om programmerings-arbetet bakom föreställningen i artikeln ”Inte bara industrirobot – nu ska IRB 6620 också dansa på scen”

Läs här om föreställningen och när den spelas på Stockholms Stadsteater.

Det är under den första akten som roboten är med i föreställningn. Då är de ensamma på scenen: dansaren Fredrik ”Benke” Rydman (känd från streetdancegruppen Bounce) och IRB 6620. Och de är en perfekt kombination. Industriroboten skulle inte vara lika rolig att se utan Benke, men Benkes dans lyfter också högre när den sker tillsammans med robotens rörelser.

När Benke som en del av föreställningen pustar ut och torkar svett ur pannan räcker roboten försiktigt fram ett glas vatten. En ömsint gest. I slutet av akten sker också den mesta närkontakten mellan dem och Benke lyfts både med robotarmen instucken i armhålan och genom att ligga på en skiva som roboten håller.

Dennis Helfridson
Dennis Helfridson

I pausen mellan akterna möter Ingenjören en glad Dennis Helfridson, enhetschef på ABB för Robotics i Sverige.

– Det här känns fantastiskt, säger han. Jag är otroligt imponerad och stolt över mina killar och tjejer, att de kunde få roboten att uttrycka det Benke ville få fram. Jag känner också stolthet inför att det här är något som vi har i vår vardag, som bär upp industrin. Det är roligt att det når ut till en annan publik och att se reaktionerna från dem.

Hugo Andersson, som gjort huvuddelen av programmeringen (läs mer om programmeringen här), är också jättenöjd.

– Under utvecklingen hade jag svårt att förstå hur bra det egentligen kunde bli. Det är inte samma känsla att köra en robot i ett garage i Västerås som det är att köra den på stadsteatern. Så fort ljussättningen och projektioner på skärmar blev klara, scenen fylldes med rök och den mäktiga musiken spelades så kändes det riktigt bra. Det är både häftigt och vackert, säger han.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.