Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKär på jobbet? Ta det försiktigt och pejla läget

Kär på jobbet?
Ta det försiktigt och pejla läget

Är du kär i någon på jobbet? Tänk då på att försiktigt pejla av om känslorna är besvarade. Om du får ett nej ska ni ju ändå kunna jobba ihop. Här ger en HR-expert, en sexualupplysare och en ingenjör sina bästa råd.

INGENJÖREN

Sanna Fager
Sanna Fager

När maskiningenjören Sanna Fager sommarjobbade märkte hon direkt att hon trivdes bra ihop med Mattias, en av de anställda ingenjörerna på företaget. Flera somrar passerade och det var först när Sanna började jobba heltid på företaget som de tog relationen vidare.

– Det var kärlek vid första ögonkastet men Mattias hade tänkt att ”Man kan inte bli kär i en sommarjobbare”. Så det tog nog längre tid för oss att bli tillsammans än om vi träffats i något annat sammanhang, säger Sanna.

Sanna Fagers råd

  • Innan du gör något, se till att det finns vibbar från båda hållen.
  • Var diskret, det är en person du ska jobba med även om det inte fungerar mellan er.
  • Tänk på att folk vanligtvis bryr sig mindre än man tror.

Det är henne vi har intervjuat, men Mattias har läst texten och delar bilden av hur det var.

Hur bestämde ni att ni skulle börja träffas utanför jobbet?

– Jag vet inte om vi bestämde hur vi skulle göra. Det var mer att vi började umgås. Vi jobbade mycket tillsammans och var kvar på kvällar. Vi kände till slut att ”Det här är för bra för att inte göra något av”.

Sanna Fager tycker att fördelen med att träffas på jobbet var att de redan kände varandra hyfsat bra och visste hur det var att prata med varandra.

SEXUALUPPLYSAREN

Just arbetsplatsen är en av de mer populära platserna för vuxna att träffas, konstaterar sexualupplysaren Inti Chavez Perez.

– Och det är inte konstigt: Vi är mycket på jobbet och träffar nya människor där. Vi får överkomma svårigheter tillsammans och det skapar täta band.

Samtidigt är det extra viktigt att visa respekt och vara lyhörd.

Inti Chavez Perez
Inti Chavez Perez Foto: Anna Svanberg

– Man måste tänka på att det handlar om den andras arbetsplats. Närma dig på ett sätt som inte skapar obehag. Man ska vara väldigt, väldigt klar med att man själv har ett ansvar, säger Inti Chavez Perez.

Han tycker att det är en bra idé att fråga om man kan ses på egen hand utanför jobbet. Kanske gå och se en match eller äta middag.

– Gör det med ett leende och ge den andra utrymme att fundera över om den vill.

Om den andra svarar svävande: ”Kanske nästa vecka”, men inte återkommer, behöver man förstå att det är ett avvisande. Då är det bara att backa.

Om den andra i stället säger ja till att träffas behöver man också tänka på att det inte automatiskt är ett ja till en sexuell relation.

– Man får fortsätta att läsa av. Men träffas man privat har man större spelrum att vara tydlig med vad man vill.

Säg till exempel ”Jag är singel”, föreslår Inti Chavez Perez, och se om den andra vill prata om det eller byter ämne. I boken ”Respekt – en sexbok för killar” tar han upp den här typen av frågor för ungdomar – men de gäller ofta också för vuxna.

För att kolla den andras intresse kan man också ge personen ett extra långt leende på jobbet, säga saker som ”Fy fan vad du är bra” eller fråga ”Ska jag hämta kaffe till dig?”.

– Folk är inte dumma. De förstår vad du menar och ger på något vis ett svar.

Men om intresset inte är besvarat måste man sluta.

– Många tror att det är charmigt eller flirtigt att vara ihärdig, men det är det inte. Det riskerar snarare att bli trakasserier, varnar Inti Chavez Perez.

SCANIA

En stor arbetsplats där det inte är ovanligt att folk träffar en partner är Scania.

– Vi är ett stort företag och jobbar mycket tvärfunktionellt, så man exponeras för många. Att människor träffas här är ganska naturligt, säger Karin Callin, HR-expert på Scania.

Karin Callin
Karin Callin

Om man är intresserad av någon på jobbet tycker hon att det är viktigt att förstå att man är – på jobbet.

– Visa respekt och lyhördhet – från bådas sida. Tänka på vad det kan få för konsekvenser om du till exempel blir avvisad eller vad som händer om det skulle ta slut.

Karin Callin har själv träffat sin man på Scania. Och hon tycker att en central riktlinje är att skilja på arbete och privatliv.

– När jag är på jobbet är min man en kollega som andra. Jag skulle aldrig gå till honom för att prata om något privat och skulle aldrig ge honom en kram på jobbet.

Rent formellt har Scania en Code of conduct där en policy gäller par: Man ska inte ha sin partner som lönesättande chef. Och Karin Callin säger att det här ofta löser det här sig av sig självt: Att den ena byter avdelning – för att det blir för mycket att träffas både på jobbet och privat.

– Ett råd är också att det är bra att vara öppen. Ta upp med chefen att ”så här ligger det till och så här tänker vi”. Om folk känner sig obekväma för att ni är tillsammans, ta upp farhågorna på ett tidigt stadium. Transparens är A och O. Andra ska veta att de kan berätta saker för den ena av er utan att det kommer fram till den andra.

INGENJÖREN (igen)

När ingenjörerna Sanna och Mattias Fager blev tillsammans höll de sitt förhållande hemligt för kollegorna under ganska lång tid. Företaget där de jobbade är litet och paret kände sig inte riktigt redo. Men när de väl berättade så visade det sig att de flesta redan hade förstått och bara tyckte att det var roligt att de var ett par.

Inom ett halvår efter att de offentliggjort förhållandet så bytte Sanna jobb.

– Jag var inte tvingad att byta, men det kändes mycket att flytta ihop och att också jobba ihop. Jag hade nog varit kvar några år till om vi inte varit tillsammans, men det var inte värt att riskera både förhållande och jobb.

I dag är Sanna och Mattias gifta och har två barn.

– Jag tycker att det är en fördel att vi haft en period när vi jobbat tillsammans. Att ha familj är lite som ett projekt. Då är det bra att veta att man kommunicerar bra och jobbar bra tillsammans.

– Vi kan ju också ha spännande diskussioner – vi kan ju varandras jobb.

Karin Thorsell

Inti Chavez Perez råd

  • Närma dig den andra på ett sätt som inte känns obehagligt. Fråga om den andra vill ses utanför jobbet eller fråga till exempel om du kan hämta kaffe till den andra.
  • Var lyhörd – om du inte får något gensvar eller får undanglidande svar: backa tillbaka. Var inte ihärdig.
  • Om den andra går med på att ses: tänk på att det inte automatiskt betyder att personen vill ha en sexuell relation. Men du kan vara mer tydlig med vad du själv vill.
  • Om du är homo-/bisexuell: låt andra veta det så att de kan tolka dig rätt om du till exempel bjuder ut någon.
  • Om ni blir tillsammans är det ok att hålla varandra i handen på jobbet eller ge en puss, men inte mer. Kollegorna ska inte behöva vara rädda för vad de kan behöva se i kopieringsrummet.
  • Värdera ”isärtid”. Det är lätt att gå varandra på nerverna om man ses både på jobbet och privat. Kanske ska den ena byta jobb/avdelning? Gör också saker var för sig på fritiden.
  • Alla relationer kan ta slut, men så länge du kan vara stolt över hur du betett dig så behöver det inte bli infekterat. Då kan du avgöra om du vill gå vidare till en annan arbetsplats eller avdelning om det tar slut.

Karin Callins råd

  • Skilj på arbete och fritid. Är du intresserad av någon: föreslå att ni äter lunch tillsammans eller fråga om du får höra av dig utanför arbetstid.
  • Närma er med respekt och lyhördhet från båda håll.
  • Förstå: det här är på arbetet. Tänk på vad det kan få för konsekvenser om du till exempel får ett nej.
  • Blir ni tillsammans: Skilj även då på arbete och privatliv. På jobbet arbetar ni och då är din partner är kollega som andra.
  • Var helst öppen om att ni är tillsammans. Ta upp farhågor tidigt. Till exempel ska det du får berättat i förtroende inte komma fram till den andra.

4 KOMMENTARER

  1. Jag har en annan vinkling av hur man tar denna typ av kontakt, och besvarar densamma, som även tar hänsyn till alla som inte kan läsa kroppsspråk:
    ”… fråga om man kan ses på egen hand utanför jobbet…
    Om den andra svarar svävande: ”Kanske nästa vecka”, men inte återkommer, behöver man förstå att det är ett avvisande.”
    Fel! Ett ”kanske” är samma sak som ”ja gärna, men inte just nu”. Får man frågan och inte vill ska man svara nej. Att svara ”kanske” och sedan inte återkomma är betydligt mer sårande, eftersom man väckt en förhoppning.

    ”För att kolla den andras intresse kan man också ge personen ett extra långt leende…
    – Folk är inte dumma. De förstår vad du menar och ger på något vis ett svar.”
    Inte så få är mentalt oförmögna att tolka den här typen av signaler. Jag har själv troligen missat massor av inviter på grund av att jag inte kan tolka så här subtila tecken. Är du intresserad och inte får någon respons så förklara rakt på sak vad du känner och vill (och acceptera att motparten kanske inte har samma känslor för dig)!

    ”– Många tror att det är charmigt eller flirtigt att vara ihärdig, men det är det inte. Det riskerar snarare att bli trakasserier, …”
    Sant, men tyvärr finns också de (oftast kvinnor) som anser att den uppvaktare som inte är ihärdig och påstridig troligen inte heller menar allvar utan flirtar på slentrian. Var tydlig med vad du tycker om att bli uppvaktad.

    Mina grundtips som gäller tiden innan man blivit ett par, tillämpbart även utanför jobbet:
    1. Flirta bara om du kan tänka dig att gå mycket längre vid ett kraftigt positivt gensvar.
    2. Om du verkligen vill fördjupa relationen med någon och dina första inviter inte ger någon respons alls, gå rakt på sak och säg eller skriv ett brev till personen där du förklarar vad du känner.
    3. Om du blir uppvaktad, var rak och tydlig i ditt gensvar. Finns egentligen bara tre alternativa svarstyper:
    * Jag känner likadant för dig!
    * Jag kommer aldrig känna så för dig.
    * Det var oväntat! Jag vill lära känna dig bättre så får vi se vart det leder.

    • Hej Olle, Jag ska förtydliga lite av vad Inti menar och som jag inte tog med av intervjun. Han sa att ett ”Kanske” kan betyda ”Jag vill inte, men säger inte nej för att jag är rädd att skada vår vänskapsrelation på jobbet”. Som han säger i artikeln ska man vara väldigt klar över att det är man själv, om man närmar sig någon annan, som har ansvaret – blir man sårad av ett kanske som sedan inte följs upp så är det den risk man själv tagit. Det är inte den som blir uppvaktad som har skyldighet att vara tydlig, utan den personen har rätt att slippa bli uppvaktad på jobbet.
      Det är också det som Sanna Fager framhåller: att det är viktigt att pejla av om det finns känslor från båda hållen. Jag vet att det kan vara svårt att tolka signaler, men om den andra aldrig säger ja till att ses utanför jobbet så är det ju det som gäller. /Karin Thorsell, redaktionen

    • Även om det hade varit lättare om människor var mer rakt på sak så som du beskriver Olle, att man borde berätta hur det ligger till med en gång, så är det inte så vi människor fungerar. (Det är precis det som artikeln försöker förklara!)

      Sedan är ju alla olika så klart men generellt sätt så ska man ju ta det lugnt och läsa signalerna, så det inte uppstår tråkiga situationer för någon part, återigen, som artikeln förklarar.

      /Erik Gissén

    • Hej Olle! Du menar att ”kanske nån annan gång” egentligen betyder ”ja gärna”. Nu måste jag bestämt säga emot, detta är fel. Språkforskare har visat att vi nästan aldrig säger ett rakt nej till varandra, utan säger nej via undanflykter, eftersom ett rakt nej upplevs oartigt. Och våra människor läser av detta och förstår vad vi egentligen menar. Det är bara ”ja” som vi säger tydligt till varandra. Detta gäller alla möjliga sammanhang och är inte annorlunda i relationer/sexualitet. Och för oss straighta tjejer så upplevs killar som väljer att inte förstå ett underförstått nej som väldigt obehagliga. (Förresten har jag aldrig hört nån tjej önska påstridiga uppvaktare, låter konstigt.) Se gärna tex https://www.ottar.se/artiklar/s-g-inte-nej

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.