Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNya regler dåligt anpassade för det moderna arbetslivet

Nya regler dåligt anpassade för det moderna arbetslivet

I det moderna arbetslivet blir det allt mindre viktigt var och när medarbetarna arbetar. Trots det tar de nya föreskrifterna för arbetsplatsens utformning inte upp den problematiken, snarare tvärtom.

Det är tio år sedan Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning senast reviderades, och nu är det dags igen. Just nu är det nya förslaget ute på remiss.

En av de förändringar som föreslås är att föreskrifterna inte längre ska gälla för arbetsgivare som inte råder över de lokaler som de anställda arbetar i. Detta är något som Magnus Skagerfält, utredare på Sveriges Ingenjörer, reagerat på.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer.

– Det är anmärkningsvärt att Arbetsmiljöverket inte anpassar reglerna till det moderna arbetslivet utan tvärtom tar reglerna tillbaka till ett gammalt förlegat industrisamhälle där arbetet utfördes på en och samma plats hela tiden, säger han.

Det Magnus Skagerfält reagerar på är att Arbetsmiljöverket inte fångar upp problematiken kring det gränslösa och flexibla arbetslivet där arbetsmiljöansvaret i allt större utsträckning landar på den enskilda individen. Virtuella arbetsplatser, där det egentligen är oviktigt var medarbetaren befinner sig rent fysiskt, öppnar för nya arbetsformer där kontorsplats i teorin blir överflödig.

– Diskussionen är inte ny. Vi har länge diskuterat arbetsgivarens ansvar för distansarbete, men det finns en gråzon som reglerna kring distansarbete inte täcker. Vad gäller om du arbetar hemifrån en dag, eller från ett café? Vems ansvar är det om du skadar dig?

Magnus Skagerfält ser också en fara i att arbetsgivare kan komma undan sitt ansvar för arbetsmiljön. Han berättar om ett företag med 35 anställda som valde att säga upp alla anställningsavtal och istället anlita medarbetarna på distans. På så vis behöver de inte tillhandahålla kontorsplats och skulle med det nya förslaget inte heller ha ansvar för arbetsplatsens utformning.

– Jag är klart orolig. Som jag uppfattar det väljer Arbetsmiljöverket den enkla vägen genom att undanta arbetsgivare som inte har arbetsplatser som de råder över. Med tanke på den utveckling vi ser så borde den här frågan vara högt på agendan för Arbetsmiljöverket.

Gunnar Åhlander, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, håller med om att det finns en problematik kring det flexibla arbetslivet, inte minst när det gäller medarbetare som arbetar utan kontor. Det finns dock ingen statistik över hur vanligt det är. När det gäller föreskrifterna för arbetsplatsens utformning tror han däremot att det är bra att tydliggöra gränsdragningen.

– Eftersom arbetsgivare inte kan hållas ansvariga för miljöer de inte råder över har vi valt att renodla föreskrifterna för lokaler som man direkt kan påverka, det kan både vara lokaler man hyr och äger. Däremot för vi en diskussion om hur vi kan hantera de nya förutsättningarna som det flexibla arbetslivet för med sig, men det är en mer komplex fråga.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.