Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTröttheten minskar med åldern

Tröttheten minskar med åldern

Känner du dig trött och utarbetad? Se till att ge dig själv tid för återhämtning och trösta dig med att vi blir piggare med åldern.

Torbjörn Åkerstedt är forskare på Karolinska Institutet och har specialiserat sig på forskning kring sömn. Han har bland annat studerat åldrandets effekter på sömn och trötthet i ett AFA-finansierat projekt som nyligen avslutats.

Torbjörn Åkerstedt
Torbjörn Åkerstedt

– Vi har följt omkring 5 000 personer under åtta år och det är tydligt att tröttheten minskar med åldern. Många tycker att detta är intressant eftersom det går emot den gängse uppfattningen att man bli tröttare med åren. Så är det alltså inte, säger han.

Tröttast är man i åldern mellan 18 och 25. Vad detta beror på har flera tänkbara förklaringar. En hypotes är att hjärnan blir trött av att lära sig nya saker. Vid inlärning fyrar hjärnan av nervimpulser och kopplar ihop neuroner i hjärnan. Ju mer man lär sig, desto fler nervimpulser fyras av och det kräver energi. Stress, särskilt i kombination med en livssituation där det händer mycket på både arbete och fritid, är också något som kräver hjärnans ständiga uppmärksamhet.

Effekten blir att hjärnan får slut på bränsle och behöver vila – vi blir trötta.

– Värst utsatta är yngre som studerar eller de som har knepiga jobb där hjärnan behöver arbeta hårt. När vi blir äldre har vi byggt upp en erfarenhet vilket innebär att hjärnan inte behöver jobba lika hårt med att lära sig nya saker. Dessutom har äldre personer en annan livssituation där vardagen inte är lika krävande.

En annan hypotes är att hjärnbarken minskar i omfång när vi blir äldre, vilket innebär att det behövs mindre sömn för att återställa hjärnan. Oavsett förklaring, piggast i studierna är pensionärerna.

– Pensionseffekten är väldigt tydlig. Pensioneringen i sig innebär förstås en lägre stressnivå, men dessutom har man obegränsat med tid och kan alltså sova mer.

Torbjörn Åkerstedt konstaterar att resultaten är tydliga och borde vara ett viktigt argument för att senarelägga pensionsåldern för dem som vill.

– Äldre är faktiskt piggare och fräschare än yngre, jag skulle önska att fler arbetsgivare insåg detta. I Sverige har vi en väldigt negativ attityd till åldrande. Redan när man passerat 40 är man för gammal på arbetsmarknaden, när det i själva verket är då man orkar och har möjlighet att vara mest effektiv.

Att då och då vara trött på jobbet är kanske inte så ovanligt, men ständig trötthet är något man bör ta på allvar. Torbjörn Åkerstedt poängterar att trötthet är en indikation på att något inte är bra.

– Trötthet är det vanligaste symptomet när vi inte mår bra, det är en signal om att kroppen behöver återhämtning. Stress, utbrändhet och även en vanlig förkylning börjar ofta med en trötthetskänsla.

Att vila och sova är förstås viktigt för att undvika trötthet. Torbjörn Åkerstedt bekräftar att vi oftast är piggare när vi är lediga och kan stressa ner. Men för att undvika vardagströttheten tror han att det viktigaste är att begränsa antalet aktiviteter.

– Det viktigaste är att sänka ambitionsnivån. Undvik att ta på dig för mycket arbete, minska på antalet aktiviteter och tacka nej när det blir för mycket. Se till att du får mer egentid och mer tid till att tänka dina egna tankar, då mår hjärnan som allra bäst, säger Torbjörn Åkerstedt.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Trötthet kan bero på väldigt många saker. Man kan inte bara bli trött av att ha för mycket att göra utan också av ha för lite att göra. Att psyket påverkar trötthet i stor utsträckning saknas i artikeln fast det har ju inte med ålder att göra. Är man över 75 år börjar man bli tröttare, så i den åldern blir man nog inte piggare även om man skulle önska det.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.