Så rustar du dig för en karriär efter disputation

Lyft fram värdet av din doktorsexamen när du söker jobb, vidga ditt sökfält och börja planera din karriär redan som doktorand, tipsar Andreas Nyström. Foto: Getty Images

Vad händer efter disputation och doktorsexamen? Hur ser karriärvägarna ut och vilken lön kan du förvänta dig? Sveriges Ingenjörer arrangerar ett webbinarium för doktorander där du får tips på hur du drar nytta av din doktorsexamen och varför det är smart att redan nu gå med i förbundet.

Tiden innan det är dags för disputation kan vara stressig och hektisk. Fokus ligger på arbetet med att bli färdig med sin avhandling och tankarna kring vad som händer efter examen kan kännas avlägsna. Därför arrangerar Sveriges Ingenjörer nu ett webbinarium som sätter fokus på livet efter doktorsexamen.

Andreas Nyström, Sveriges Ingenjörer

– Vi vill visa vad som händer efter en doktorsexamen. Var hittar man jobb, vilka industrier är intresserade av din kompetens, hur ser löneutvecklingen ut och vad bör du tänka på när du söker jobb? För oss är det också viktigt att förklara vilka medlemsförmåner man får genom Sveriges Ingenjörer och varför facket är relevant för doktorander, berättar Andreas Nyström, förhandlingschef på Sveriges ingenjörer med en bakgrund som forskare och docent.

Översätt din kompetens

Andreas Nyström konstaterar att det är relativt lätt för en ingenjör som doktorerat att få jobb efter examen. Cirka 90 procent hittar jobb inom tre månader och arbetslösheten bland ingenjörer är låg. Däremot är lönen för disputerade ingenjörer ofta för låg i förhållande till den kompetens som de bidrar med.

– Många kommer in på lönenivåer som motsvarar de som är civilingenjör, men som har jobbat i privat sektor i fem år, vilket innebär att de extra år de lagt på att doktorera kan ge väldigt låg avkastning. Här tycker vi att det är viktigt att man tar hjälp av oss för få hjälp med vilka lönekrav som är rimliga att ställa, säger Andreas Nyström.

Ett problem är att många är dåliga på att lyfta fram värdet av den kunskap och kompetens de fått under sina år som doktorand. Enligt Andreas Nyström behöver man hitta sätt att paketera sin kunskap så att den blir begriplig för arbetsmarknaden.

– Du behöver klä din kompetens i rätt ord. Som doktorand har du erfarenhet och kunskap som har ett högt värde i arbetslivet, men det är ibland svårt att beskriva det. Det kan handla om projektledning, förmåga att ta in stora informationsmängder eller erfarenhet av att sälja in dina projekt till finansiärer.

Vidga ditt sökfält

Ett annat tips är att vidga sitt sökfält när man söker jobb. Det finns många olika roller där kunskapen kan komma till nytta, men det gäller att kunna lyfta blicken från det specialiserade området man forskat inom och överföra den kunskapen till andra områden.

Andreas Nyström tror att det är bra att tidigt börja arbeta med sin karriärplanering.

– Ett bra råd är att söka sig till samverkansinriktade forskningsprogram. Där kan du få bra kontakt med industrin och den forskning och utveckling som sker där.

Att söka sig till de akademiska karriärvägarna är ett annat alternativ, men enligt Andreas Nyström blir det allt tuffare att gå den vägen.

– Många inom den akademiska världen är i en utsatt position och konkurrensen om tjänster är tuff. Vi ser att det ofta är långa kedjor av tidsbegränsade anställningar och det kan ta 10 till 15 år innan man får en tillsvidareanställning.

”Vi kan bli många fler”

Som medlem i facket kan man förstås få bra stöd och hjälp även under tiden som doktorand. De vanligaste ärendena som Sveriges Ingenjörer hanterar handlar om föräldraledighet, A-kassa och byte av handledare, men många tar även hjälp med avtalsrådgivning och lönefrågor.

För arbetssökande kan facket ge många olika typer av stöd, allt från tips för det personliga brevet till CV-granskning och simulerade anställningsintervjuer. Som nybliven doktor finns det dessutom en inkomstförsäkring som fyller på A-kassan när det statliga omställningsavtalet går ut efter 44 dagar.

– Det ger dig mer tid för att hitta det jobb som är rätt för dig. Men det kräver att du varit medlem i Sveriges Ingenjörer minst ett år innan disputation och är beviljad A-kassa.

Andreas Nyström poängterar att det är viktigt att komma ut med information till doktorander, inte minst eftersom många har internationell bakgrund och inte känner till fackförbundens unika roll i Sverige. Efter webbinariet den 12 mars kommer Sveriges Ingenjörer därför att åka ut på en turné till lärosäten, från Lund i söder till Luleå i norr.

– Jag tror att vi behöver synas mer och berätta om möjligheterna med att vara med i Sveriges Ingenjörer. Vi har många medlemmar, men vi kan bli många fler. Det är en fråga som jag själv brinner för från min tid som doktorand på KTH, och genom arbete som förtroendevald på universitet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Din personlighet har stor betydelse för hur du är, även på arbetet. Men när det gäller arbetsprestation är det ett personlighetsdrag som är viktigare än alla andra. 
Fler artiklar