Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningCombitech satsar på utbildning för permitterade konsulter

Combitech satsar på utbildning för permitterade konsulter

Tusentals ingenjörer är korttidspermitterade och många ser ledigheten som en chans till kompetensutveckling. På konsultföretaget Combitech ställer man snabbt om internutbildningarna till onlinekurser. Ingegerd Bynert har redan deltagit i en dem.

Brist på tid är ofta det största hindret för att kunna gå en kurs eller utbildning för att utvecklas i jobbet. Tack vare regeringens stöd till näringslivet har företag som drabbats av coronapandemin kunnat korttidspermittera anställda.

De som är permitterade är lediga två eller tre dagar i veckan och det innebär att det plötsligt finns tid att gå utbildningar som många inte hunnit med tidigare. Problemet är att hitta utbildningar som genomförs på distans eftersom smittrisken förhindrar samlingar i kurslokaler.

Konsultföretaget Combitech är en arbetsgivare som snabbt insåg möjligheten att erbjuda sina permitterade konsulter ett kunskapslyft.

Hans Torin, vd för Combitech

– Vi försöker göra något positivt åt situationen och ge så många som möjligt möjlighet till utbildningar, säger Hans Torin, vd för Combitech.

Egen kurskatalog

Företaget har länge profilerat sig som en arbetsgivare som erbjuder anställda både tid och resurser för kompetensutveckling. Att konsulterna ska garanteras möjlighet till kompetensutveckling finns också med i de avtal som Combitech skriver med sina kunder.

I företagets interna kurskatalog finns just nu 79 kurser och samtliga kursledare är företagets egna konsulter som undervisar inom sina expertområden. Utbildningarna är både inriktade mot teknik och andra områden som ledarskap och retorik.

– Tidigare har alla kurser hållits i kurslokaler men eftersom risken för smittspridning gör det olämpligt att samlas har kursledarna snabbt anpassat kurser för att fungera online. Vi har redan kört sex olika onlineutbildningar och fler är på gång, säger Hans Torin.

Kursen gav bra verktyg

Ingegerd Bynert är en av konsulterna som är korttidspermitterad och som har hunnit gå en endagarskurs i Business model innovation.

– Utbildningen fungerade bra även om det finns vissa begränsningar när man inte träffas i en kurslokal.

Hon har arbetat på Combitech i 20 år och utnyttjat möjligheten att vidareutveckla sig genom utbildningar. Under många år jobbade hon med teknik, främst med test och testledning men genom utbildningar har hon på senare år hittat en ny nisch inom ledarskapsutveckling och coachning.

Vid sidan av uppdrag för externa kunder håller Ingegerd också utbildningar i ledarskap för kolleger i företaget.

– Den onlinekurs som jag gick häromdagen har gett mig bra verktyg som jag har nytta av i mina konsultuppdrag. Jag och en kollega som gick samma utbildning har redan bokat ett möte för att diskutera hur vi ska använda det vi lärt oss när vi utbildar och coachar chefer i våra kundföretag.

Men Ingegerd inser också att onlinekursen var en bra förberedelse för att anpassa hennes interna ledarskapsutbildningar till ett format som fungerar på distans.

– Man märker vad som fungerar bra och vad som är svårt att göra online. Det är en svår utmaning att hålla i utbildningar där man inte ser deltagarna. Det är svårt att avgöra om alla hänger med, om tempot är lagom och det är svårt att få till bra diskussioner.

Fler distansutbildningar

Varje vecka under våren kommer Combitech att kunna erbjuda sina permitterade konsulter, men också de som arbetar som vanligt, fler utbildningar online.

– En fördel är att antalet deltagare inte är begränsat. Jag uppmanar verkligen alla att ta chansen att utvecklas under den här tiden, säger Hans Torin.

Combitech uppmuntrar också medarbetarna att leta efter externa utbildningar och betalar kursavgifterna. I ett webbaserat forum tipsar konsulterna varandra om bra utbildningar som de har gått eller planerar att gå.

Karin Virgin

3 KOMMENTARER

  1. Får man verkligen gå på kurser när man är permitterad? Staten betalar ju (större delen av) lönen de dagar man är ledig.

    Om företagen utnyttjar detta till att utbilda sin personal på de lediga dagarna så blir ju effekten att staten tar den tidsmässiga kostnaden för de anställdas utbildning. Det bör ju vara en kostnad som företagen får bära själva, då de anställda bevisligen har arbetsuppgifter i form av att de behöver vidareutbilda sig. Inget skattebetalarna ska stå för.

    • Så här skriver Tillväxtverket:
      Tillväxtverket ställer sig positivt till arbete med kompetensutveckling under arbetsbefriad tid, då näringslivets kompetensförsörjning är en avgörande tillväxtfråga på lång sikt.
      Ersättning för korttidsarbete betalas ut under förutsättning att tiden inte betraktas som arbetstid. De lokala parterna har möjlighet att komma överens om att det ska ske kompetensutveckling under korttidsarbetet. Möjligheten finns att t.ex anordna interna eller externa utbildningar, gå bredvid en kollega eller genomföra kompetensvalidering. /Redaktionen

    • Egen erfarenhet: Konsultföretaget X säljer in mig som konsult och intygar att jag har kunskaper om verktyget Y. Det stämmer inte och väl på uppdraget får jag försöka lära mig tillräckligt om verktyget Y för att kunna leverera. Det går bra eftersom de fast anställda inte gör många knop. När jag vid utvecklingssamtal tar upp behovet av en kurs i verktyget Y skrattar chefen. Kanske har konsultföretagen skärpt sig eller så handlar det alltjämt om skönmålning.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?