Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBesviken minister vill se nya mål för kvinnliga professorer

Besviken minister vill se nya mål för kvinnliga professorer

Rekryteringen av kvinnliga professorer går för långsamt. ”Regeringens mål är att vi ska ha den allra bästa kvaliteten på utbildning i Sverige och då måste vi ha jämställda karriärvägar” säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Inom tio år ska hälften av de nyrekryterade professorerna på våra lärosäten vara kvinnor. Men enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som presenterades i juni är det hittills få lärosäten som nått sina delmål. På vissa håll har andelen nyrekryterade kvinnliga professorer till och med minskat under perioden 2017-2019.

– Det är klart att jag är besviken att det går så långsamt. Andelen kvinnor som blir professorer ökar alldeles för långsamt och det trots att hälften av alla lektorer är kvinnor, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Kön ska inte vara ett hinder i karriären

Tidigare i höst kallade hon ett antal rektorer vid universitet och högskolor till ett möte där frågan diskuterades. Matilda Ernkrans intryck från mötet är att det finns ett starkt engagemang för frågan, både bland de som kommit långt och bland de som ännu inte nått sina mål. Och att rekryteringsmål är ett viktigt verktyg i det fortsatta arbetet med jämställdhet på lärosätena.

– Det var ett bra och konstruktivt möte, men förutsättningarna för att nå målen är olika. Jag är övertygad om att vi behöver rekryteringsmål, men det jag får fundera på är om de kan utformas annorlunda och vara mer lärosätesspecifika, säger hon.

För Matilda Ernkrans och regeringen är jämställdhetsarbetet inom akademin en viktig och prioriterad fråga. Universitet och högskolor är den största offentliga arbetsplatsen med cirka 78 000 anställda och 400 000 studenter. Jämställdhetsarbetet är centralt, inte bara för att vara en bra förebild, utan även för att säkerställa att svensk utbildning håller en hög kvalitet där man tillvaratar den kompetens som finns.

– Regeringens mål är att vi ska ha den allra bästa kvaliteten på utbildning i Sverige och då måste vi ha jämställda karriärvägar. Man ska kunna göra karriär utan att bli utsorterad på vägen på grund av kön, poängterar Matilda Ernkrans.

Få har nått målen

Enligt siffrorna från UKÄ har lärosätena på en övergripande nivå misslyckats med att nå delmålen för 2017-2019. De flesta lärosäten hamnade inom ett spann på 10 procentenheter från sina respektive mål, där majoriteten rekryterade en lägre andel jämfört med målet. Exempelvis skulle 48 procent av de nyrekryterade professorerna på Uppsala universitet vara kvinnor. Men av de 157 professorer som rekryterades under perioden var bara 36 procent kvinnor.

Även inom enskilda forskningsområden har utvecklingen varit trög. Det är endast inom medicin och hälsovetenskap som andelen kvinnor ökar. Inom ämnesområdet teknik har andelen kvinnor bland nyrekryterade professorer minskat under perioden, från 33 procent till 25 procent.

Matilda Ernkrans tror att en förklaring kan vara att tidsspannet är väldigt kort och därför kan slå hårt för vissa lärosäten och ämnesområden, men konstaterar samtidigt att akademin har ett ansvar att göra mer. Otrygga anställningar, sexuella trakasserier och tendensen att rekrytera de som liknar en själv är faktorer som gör det svårare för kvinnor att ta sig fram, även inom akademin.

– En framgångsfaktor för att lyckas i jämställdhetsarbetet är att man jobbar systematiskt med frågan och har bra arbetssätt för att utveckla karriärvägar som är öppna för både män och kvinnor. Dessutom är ledarnas engagemang helt avgörande, frågan måste drivas med övertygelse från högsta ledningen, säger hon.

Större hänsyn till olikheter

En slutsats från mötet med rektorerna är att många har tagit steg framåt, men att det finns mycket kvar att göra. Rekryteringsmål är en åtgärd bland flera som kan bidra till förändring. För att komma vidare från diskussionen om att lärosätenas olikheter gör det svårare för exempelvis tekniska lärosäten att nå målen, tror hon att man behöver ta större hänsyn till olikheterna när nya mål ska sättas.

– Rekryteringsmål är en viktig styråra, de påverkar hur man tar sig an jämställdhetsarbetet. Att det behövs mål är jag övertygad om, men hur de kommer att utformas får jag återkomma till när den nya forskningspropositionen ska presenteras i slutet av året, säger Matilda Ernkrans.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Matilda skulle förstå bättre efter att ha lyssnat på det norska programmet Hjernevask eller genom att läsa böcker som The blank skate från toppforskare som Steven Pinker
    Det finns ingen anledning att tro att alla människor gillar samma saker och inte heller att tro att kvinnor och män generellt skulle gilla samma saker.
    Vetenskapliga studier visar oftast att människans förmåga och prioriteringar beror ungefär lika mycket på arv (gener) som på miljö. Strävan efter Jämlikhet måste gälla att få till så lika förutsättningar som möjligt. Vad resultatet sedan blir beror på varje individ. Det är tillräckligt svårt att få till så rättvisa förutsättningar som möjligt och detta börjar med förskolan.
    Kvotering är en dålig och orättvis idé. Hur skulle det se ut om vi börjar kvotering av idrottare
    Skulle vi lotta fram Sara Sjöström och Zlatan Ibrahimovic för att inte tala om. Nobelpristagare?
    Mvh Per

  2. Som jag förstår Matilda Ernkrans skall man skall kvotera in kvinnor utan att använda ordet ”kvotering”.
    Citat:
    ”Regeringens mål är att vi ska ha den allra bästa kvaliteten på utbildning i Sverige och då måste vi ha jämställda karriärvägar. Man ska kunna göra karriär utan att bli utsorterad på vägen på grund av kön, poängterar Matilda Ernkrans”.
    Samtidigt står det.
    ”Exempelvis skulle 48 procent av de nyrekryterade professorerna på Uppsala universitet vara kvinnor.”
    Det är svårt att se det som någonting annat än att män skall väljas bort baserat på kön.
    Dessutom är risken överhängade att man missar målet om ”bästa kvaliteten på utbildning” om man skall ha könstillhörighet som ett av de viktigaste urvalskriterierna utan att driva andra krav som, kunskap, ledarförmåga, intresse, idérikedom, skicklighet att förmedla kunskap osv.
    Man får inte blanda ihop jämlika förutsättningar med utfall.
    Att få uppdrag baserat på kön, religion eller entnisk tillhörighet bör motarbetas, inte framhållas som ett gott exempel.
    Målet skall vara färgblindhet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.