Ingenjör i teknisk fysik blev trainee på Sida

Via Ingenjörer utan gränser har Christian Naccache (till vänster på bilden) varit med och utrustat en skola i Kamerun med datorer.

En affisch om ett årsmöte, solpaneler på ett skoltak i Kamerun och insikten om att ingenjörskonsten kan göra stor skillnad för den lilla människan. Det fick Christian Naccache att söka Sidas traineeprogram. Till hösten väntar hans första utlandsuppdrag.

Christian Naccache är en av de nitton som i höstas började på Sidas traineeprogram. Han har läst civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik Uppsala och tanken var att han egentligen skulle skriva sitt exjobb i höstas. Men när han av 1 300 sökande fick tjänsten som trainee på Sida kunde han inte värja sig.

– Det var en chans jag inte kunde missa. För mig har det varit en långsam process där jag successivt glidit över på ett annat spår. Som person är jag intresserad av teknik och ingenjörskonst, men jag vill gärna jobba med bistånd, säger han.

Resan blev en ögonöppnare

Intresset för att jobba med bistånd har vuxit fram under flera år, men allt började med en affisch som fångade Christian Naccaches nyfikenhet i korridorerna på Uppsala universitet. Ingenjörer utan gränser bjöd in till årsmöte. Christian Naccache gick dit och på årsmötet fick han höra om ett projekt i Kamerun som hade utrustat en skola med solceller.

– Det var så häftigt. Där väcktes något hos mig, minns han.

Christian Naccache insåg att detta var något som han också ville engagera sig i och fick snart erbjudande om att gå in som projektledare för att fortsätta arbetet på skolan, nu med uppdraget att installera en datorsal. Parallellt med sina studier har han därför arbetat ideellt för Ingenjörer utan gränser med projektet i Kamerun.

Sommaren 2017 genomfördes själva resan till Kamerun. Där hjälpte Christian Naccache och hans team till med att installera solcellerna på skoltaket, utrusta datorsalen och utbilda lärarna i att använda datorerna i undervisningen.

– Det blev en verklig ögonöppnare för mig. Jag insåg bredden i ingenjörskonsten, att teknik är till för människor och man med enkla medel kan hjälpa väldigt många till ett bättre liv, berättar han.

2020 var han även med i Tanzania och hjälpte till med ett liknande projekt på en skola för flickor.

AI för att mäta avskogning

Året som trainee på Sida har inneburit en hel del teori, blandat med övningar och praktik. Christian Naccache har jobbat i ett projekt som heter Power Africa. Arbetet handlar till stor del om att mobilisera kapital för att stärka energiförsörjningen i Afrika, men här kan även hans kunskap inom både teknisk fysik och artificiell intelligens komma till nytta, till exempel i projekt inom clean cooking.

Clean cooking-projekt syftar till att ge fler tillgång till gasol- eller elspis, så att de inte behöver elda för att laga mat. Detta är ett viktigt bidrag för att minska avskogningen. Här vill Christian Naccache bland annat använda artificiell intelligens för att analysera förändringar av skogen på satellitbilder. På så vis kan de också mäta effekterna av projektet.

– Jag tror att internationellt bistånd skulle må bra av att fler ingenjörer engagerade sig. Som ingenjör kan jag bidra med mitt tekniska kunnande, men jag har även stor nytta av förmågan att lösa komplexa problem och mitt ”ögonmått” när det gäller siffror.

Får göra skillnad för andra

Under mars månad kommer Christian Naccaches anställning att gå över till en fast heltidstjänst på Sida. Tanken var att han redan då skulle ut på en två månaders praktiktjänst på en ambassad någonstans i världen, men corona har förstås satt stopp för detta. Det blir i september istället. Hur det blir med exjobbet vet han inte, men hoppas att kunna göra det så småningom så att han får ut sin examen.

– Men jag känner att jag landat väldigt rätt. Här kan jag få vara med och bidra till förändringar för väldigt många. Var jag kommer att placeras i höst vet jag ännu inte, men jag hoppas att det blir inom Power Africa, säger han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar