Arbetslösheten för ingenjörer nästan som före pandemin

Andel arbetslösa medlemmar i Sveriges Ingenjörer 2020–2021. Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Sedan januari har arbetslösheten för ingenjörer minskat gradvis. I augusti låg den på 1,3 procent, en tiondels procent över nivån två år tidigare. Samtidigt ökar antalet ingenjörer som deltar i program hos Arbetsförmedlingen.

I och med pandemin steg arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar från 1,1 procent i januari 2020 till 1,7 procent i augusti 2020. Efter att ha legat på en platå hela hösten så har arbetslösheten sedan sjunkit. I maj var den nere på 1,3 procent – och där har den sedan legat kvar. (se diagram överst)

Jämför man augustisiffran med nivån för augusti under de gångna åren så ser man att 1,3 procent är en genomsnittlig nivå – en tiondels procent högre än 2018 och 2019, men lägre än 2013–2016 och på samma nivå som i augusti 2017.

– Även om det fortfarande finns osäkerheter med pandemin, så ser det ut som att vi nu är tillbaka på en normalnivå, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Diagram över arbetslösheten för ingenjörer i augusti 2013-2021

Andel arbetslösa medlemmar i Sveriges Ingenjörer i augusti 2013–2021. Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Fler i program hos Arbetsförmedlingen

I arbetslöshetsstatistiken finns en uppdelning i hur många som har a-kassa respektive hur många som deltar i program hos Arbetsförmedlingen. Och andelen som deltar i program har sedan början av pandemin ökat från 0,3 till 0,5 procent.

I grova drag handlar det om en ökning från 400 till 600 personer av ungefär 1 600 arbetslösa medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Diagram över arbetslösheten för ingenjörer fram till augusti 2021

Andel arbetslösa medlemmar i Sveriges Ingenjörer 2020–2021. Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Ökad långtidsarbetslöshet är en förklaring till att fler deltar i Arbetsförmedlingens program, men det kan också vara andra anledningar till att någon beviljas extra stöd, berättar AnnaCarin Söderström, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

– Som att det inte är samma efterfrågan på den roll eller det yrke man haft så att man behöver hitta nya karriärvägar eller prova ett annat arbete. Det kan också vara fysiska eller psykiska orsaker till att man behöver titta på andra möjligheter.

För dem som var arbetslösa när pandemin startade har det blivit svårare att få nytt jobb vilket är en orsak att delta i ett program. Dessutom har Arbetsförmedlingen fått ökade anslag för matchningstjänster under pandemin och har kunnat erbjuda dem till fler.

Bättre för de flesta åldersgrupperna

Tittar man på ålder så ser man att arbetslösheten minskat jämfört med augusti förra året för alla utom högskoleingenjörer 55–59 och civilingenjörer 60–64 år. För många åldersgrupper är arbetslösheten tillbaka eller nästan tillbaka på 2019 års nivå. För 45–54-åringar är den lägre 2021 än 2019.

Arbetslöshet per åldersgrupp och per civil- och högskoleingenjörer

Andel medlemmar med a-kassa eller aktivitetsstöd. Civil- respektive högskoleingenjörer i augusti 2019, 2020 och 2021. Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Karin Thorsell

De omfattas av statistiken

Arbetslöshetsstatistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte omfattas, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Har chefen ingen koll på vad du gör? Gör så här

Har chefen ingen koll på vad du gör? Gör så här

Att chefen vet vad du gör viktigt för både lönen och karriären. Men hur gör man om chefen sitter på en annan ort eller alltid är stressad och upptagen? Så här svarar ledarexperten.
Fler artiklar