Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadRekordlåg arbetslöshet – men skillnad mellan inriktningarna

Rekordlåg arbetslöshet – men skillnad mellan inriktningarna

Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är nu nere på 1,0 procent – den näst lägsta nivån på tio år. Men arbetslösheten skiljer sig mellan olika inriktningar och för vissa har den svängt mycket under pandemin.   

Arbetslösheten för ingenjörer har sjunkit snabbt från 1,7 procent i januari 2021 till 1,0 procent nu i december. Det innebär att arbetslösheten för ingenjörer är tillbaka på nivån från december 2019, innan pandemin påverkade arbetsmarknaden.

Månadssiffrorna sedan december 2019, procent:

Arbetslöshet december 2019-december 2021
Andel arbetslösa medlemmar i procent. Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Tittar man på arbetslösheten sedan december 2012 ser man att dagens arbetslöshet bara är 0,1 procentenhet högre än den lägsta noteringen: i december 2018 när arbetslösheten för ingenjörer var låga 0,9 procent.

Man ser också att arbetslösheten sköt i höjden i och med pandemin men sedan snabbt har sjunkit.

Tertialsiffrorna (april, augusti och december) sedan december 2012, procent:

 

Lika eller lägre för alla åldrar

Arbetslösheten har också sjunkit genomgående för alla åldersgrupper och ligger nu lika eller lägre än före pandemin.

Andel arbetslösa medlemmar per åldersgrupp
Andel arbetslösa medlemmar per åldersgrupp. Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Skillnader mellan inriktningarna

Men mellan utbildningsinriktningarna skiljer det sig, även om arbetslösheten sjunkit tillbaka på alla områden.

Lägst arbetslöshet är det för civilingenjörer i lantmäteri: 0,4 procent. Andra som ligger under 1,0 procents arbetslöshet är datateknik (både högskole- och civilingenjörer), civilingenjörer med kombinationen teknisk fysik och elektroteknik samt civilingenjörer övriga inriktningar (det vill säga utöver de största).

Så här såg arbetslösheten ut i december 2020 (blå staplar) respektive december 2021 (mörka staplar) för de större utbildningsinriktningarna och totalt.

Civilingenjörer:

Högskoleingenjörer:

Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Högst men har minskat mest

I grafen syns också att de två inriktningar som hade högst arbetslöshet för ett år sedan (högskoleingenjörer inom maskinteknik och civilingenjörer inom industriell ekonomi) är de inriktningar där arbetslösheten efter det sjunkit mest. (se också tabell längst ner)

Och Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer, tycker inte att man ska överdriva skillnaderna mellan inriktningarna.

– Civilingenjör i industriell ekonomi och högskoleingenjör i maskinteknik stack ut för ett år sedan, men det vilar inget spöke över de inriktningarna, säger han och konstaterar att alla inriktningar är tillbaka på normala eller låga nivåer.

Lägre än för andra grupper

Högst arbetslöshet i december var det för högskoleingenjörer i byggteknik, med 1,4 procent. Men jämför man det med andra grupper så är det ändå lågt. Snittet för medlemmar i Akademikernas a-kassa ä 1,8 procent, och i Sverige totalt är SCB:s arbetslöshetssiffra för november 7,5 procent.

Och det här uppmanar Olle Dahlberg ingenjörer att ta fasta på.

– Det blir snart löneförhandlingar och då hoppas jag att ingenjörer tar med sig det här och kan känna att ”vi är hett efterfrågade, vi behövs och förtjänar att ha bättre betalt”.

De senaste fem åren

Tittar man på en sammanställning över arbetslösheten för de senaste fem åren är mönstret detsamma. Civilingenjörer i lantmäteri har lägst arbetslöshet – både i genomsnitt och när den var som lägst. Högst genomsnittlig arbetslöshet har det varit för civilingenjörer i teknisk fysik och industriell ekonomi på cirka 1,5 procent.

Störst variation har det varit för högskoleingenjörer i maskinteknik, följt av högskoleingenjörer i byggteknik och civilingenjörer i industriell ekonomi.

Variation i arbetslöshet per inriktning de senaste fem åren
Andel arbetslösa per större inriktning, värden för april, augusti och december 2016-2021. HI = högskoleingenjör CI = civilingenjör. Källa: Akademikernas a-kassa

Arbetslöshet per inriktning i december 2020 respektive december 2021, procent:

  Dec 2020 Dec 2021 Förändring
CIVILINGENJÖRER
TOTALT civilingenjörer 1,5 1,0 0,5
Datateknik 1,2 0,7 0,5
Elektro 1,6 1,1 0,5
Ind ek 2,0 1,2 0,8
Kemi 1,3 1,0 0,3
Lantmäteri 0,6 0,4 0,2
Maskin 1,6 1,1 0,5
Teknisk fysik 1,7 1,2 0,5
Teknisk fysik & elektro 1,2 0,8 0,4
Väg- och vatten 1,4 1,2 0,2
Övriga inriktningar 1,2 0,8 0,4
HÖGSKOLEINGENJÖRER
TOTALT högskoleingenjörer 1,9 1,1 0,8
Bygg 1,5 1,4 0,1
Datateknik 1,3 0,8 0,5
Elektro 1,6 1,2 0,4
Maskin 2,4 1,0 1,4
Övriga inriktningar 2,0 1,0 1,0

Karin Thorsell

6 KOMMENTARER

  1. Hej! Jag har en förfrågan, det skulle vara kul om ni hade med miljöingenjörer i såna här artiklar! Känner att just miljökategorin ofta saknas i olika sammanställningar jag läst från er :)

    • Hej, Det finns ju många inriktningar och det som oftast redovisas är de största. Kanske blir miljöingenjörer en av de största grupperna snart. /Karin Thorsell

  2. Här kan man fundera över om valåret har viss effekt. Har regeringen fyllt på myndigheterna för att få bra arbetslöshetssiffror? Där kanske det borde göras en koll på utvecklingen av antalet anställda och konsulter i offentliga verksamheter.

  3. Hur räknas arbetslösheten? Är det som vanligt #andel godkända a-kasseansökningar/#berättigade till a-kassa ?

    • Det är samma sätt som det alltid beräknats, ja: Dvs de som får ersättning från a-kassan eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan, delat med dem som är berättigade till a-kassa (vilket är i princip alla yrkesverksamma medlemmar). /Karin Thorsell

      • Stämmer inte helt. När a-kassan är slut finns möjlighet till aktivitetsstöd. Personer som söker arbete kan också ha utvecklingsersättning eller aktivitetsersättning.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.