Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbGUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka...

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.

Kontrollera att traineetjänsten är det som i dagligt tal kallas för en fast anställning. Mer formellt heter det tillsvidareanställning. Du ska ha ett riktigt anställningskontrakt som täcker in det som Sveriges Ingenjörer rekommenderar (kräver inlogg). Du ska ha en marknadsmässig lön. Traineejobbet innebär inte att du är billig arbetskraft. Tvärtom så är du utvald och någon som organisationen satsar på.

Det ska finnas en tydlig plan för hela traineeperioden. Planen bör innehålla en beskrivning av innehållet i tjänsten och vad som förväntas uppnås. Det ska framgå att det finns en personlig handledare för hela traineeperioden, hur arbetet dokumenteras och vad som händer när traineeperioden är slut.

En traineeperiod kan variera i längd men är oftast åtminstone ett år för att traineen ska hinna vara tillräckligt länge på de olika positionerna. Det handlar om att vara på plats och få en genuin insikt i vad som görs i just den positionen, vilket är något helt annat än ett studiebesök eller en kortare vistelse.

Du och din handledare bör ha regelbundna avstämningar där ni går igenom vad du ska göra, vad du har gjort och hur det har gått för dig.

Kontrollera att det här gäller för din traineetjänst:

  • Tillsvidareanställning
  • Marknadsmässig lön
  • Använd Sveriges Ingenjörers checklista (kräver inlogg)
  • En programbeskrivning som täcker hela traineeperioden
  • Handledare
  • Tydligt angivet vad som händer när perioden är slut

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER