Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbGUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka...

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.

Kontrollera att traineetjänsten är det som i dagligt tal kallas för en fast anställning. Mer formellt heter det tillsvidareanställning. Du ska ha ett riktigt anställningskontrakt som täcker in det som Sveriges Ingenjörer rekommenderar (kräver inlogg). Du ska ha en marknadsmässig lön. Traineejobbet innebär inte att du är billig arbetskraft. Tvärtom så är du utvald och någon som organisationen satsar på.

Det ska finnas en tydlig plan för hela traineeperioden. Planen bör innehålla en beskrivning av innehållet i tjänsten och vad som förväntas uppnås. Det ska framgå att det finns en personlig handledare för hela traineeperioden, hur arbetet dokumenteras och vad som händer när traineeperioden är slut.

En traineeperiod kan variera i längd men är oftast åtminstone ett år för att traineen ska hinna vara tillräckligt länge på de olika positionerna. Det handlar om att vara på plats och få en genuin insikt i vad som görs i just den positionen, vilket är något helt annat än ett studiebesök eller en kortare vistelse.

Du och din handledare bör ha regelbundna avstämningar där ni går igenom vad du ska göra, vad du har gjort och hur det har gått för dig.

Kontrollera att det här gäller för din traineetjänst:

  • Tillsvidareanställning
  • Marknadsmässig lön
  • Använd Sveriges Ingenjörers checklista (kräver inlogg)
  • En programbeskrivning som täcker hela traineeperioden
  • Handledare
  • Tydligt angivet vad som händer när perioden är slut

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER