Specialistkarriär – så funkar det på Ericsson

Ericsson är ett av de företag där det finns en tydligt uttalad karriärväg för specialister.

Att bli specialist innebär att du får en nyckelroll på företagets teknologiska resa. Men det finns också risker. ”Se upp så att du inte hamnar i en återvändsgränd” varnar Per Thell, informationsarkitekt på Ericsson.

Ericsson är ett av de företag där det finns en tydligt uttalad karriärväg för specialister. För den som jobbar inom R&D finns det ett karriärspår med specialistroller i tre nivåer – senior specialist, expert och senior expert.

– Specialistrollen är en position som man rekryteras till. För den högsta positionen finns det bara ett fåtal tjänster, berättar Per Thell, informationsarkitekt på Ericsson och ordförande för Akademikerföreningen i Kista där många av medlemmarna är just specialister.

Inom vilka områden kan man bli specialist på Ericsson?

Funderar du på en specialistkarriär?

Här är tre tips från Per Thell:

1. Fråga vid anställningen. Som ingenjör finns det fyra tydliga karriärspår – att bli utvecklare, chef, projektledare eller specialist. När du söker jobb kan det därför vara bra att redan på anställningsintervjun fråga hur de ser på olika typer av karriärvägar och vilka möjligheter det finns. Ta reda på hur företaget planerar framåt och hur de tänker kring specialistroller. Det hjälper dig att se om du kan avancera inom företaget eller om du bör byta företag eller karriärväg för att ta dig vidare.

2. Prova på olika roller. Vissa företag har rotationsutbildning för nyanställda där de får möjlighet att prova på olika typer av roller och positioner. Det kan vara ett bra sätt att få erfarenhet och insikt i hur man själv vill utvecklas.

3. Håll dig ajour. Kom ihåg: Du är själv ansvarig för din karriär. Se därför till att bygga på din kompetens så att du hänger med i den tekniska utvecklingen, oavsett om du är specialist eller inte. Fortsätt kompetensutveckla dig och håll dig anställningsbar.

– Det är egentligen alla områden som hanteras inom R&D. Det kan till exempel handla om forskning kring funktioner på komponentnivå, algoritmer för mjukvara eller systemövergripande funktioner.

Vilka är fördelarna med att bli specialist?

– Som specialist får du fördjupa dig inom ett visst område som företaget har behov av och på så vis får du en nyckelroll i att sätta upp företagets teknologiska vägval. Du blir en efterfrågad person som också har ett ansvar för att se perspektivet framåt och ge råd. Hur ser den teknologiska utvecklingen ut om tre, fem eller tio år?

Så det räcker inte med att nörda ned sig inom ett visst område?

– Vi brukar prata om att din kompetens bör vara T-formad. Du bör ha en bred övergripande kunskap, förstå kund och säljsidan, ekonomi och vad som krävs för att fatta affärsmässiga beslut. Och du behöver såklart djup kunskap om tekniken – men även förmågan att kombinera de två perspektiven och sätta ditt område i relation till andra områden. Vad kostar det att utveckla tekniken, hur fungerar tekniken ihop med andra specialistområden, vad vill kunderna ha och kan det bli en lönsam affär i längden? Ur ett företagsperspektiv är inte bara viktigt att se vart teknologin är på väg, utan även vad man inte ska satsa på.

Hur ser lönen ut för en specialist, jämför med exempelvis en som valt chefsspåret?

– Lönestrukturnivåerna för specialister respektive chefer på samma strukturnivå skiljer sig som oftast inte så mycket åt. Lönens utveckling är som vanligt beroende på individens egna resultat gentemot uppsatta mål, sin egen förmåga att förhandla samt var i lönestrukturen för positionen man ligger – högt eller lågt.

Finns det nackdelar för den som väljer specialistspåret?

– Det är viktigt att komma ihåg att företagets intresse för en viss expertis kan förändras över tiden. Därför finns det alltid en risk att det område som du valt att specialisera dig inom inte längre är intressant ur företagets perspektiv, att rollen och positionen försvinner. Därför bör du se till att hålla dig själv uppdaterad om utvecklingen.

– Om du valt ett väldigt smalt specialistspår kan det dessutom vara svårt att söka sig till andra företag om du vill byta jobb. För att komma vidare i din karriär kan det därför vara smart att se till att du har kunskaper inom flera områden så att du inte riskerar att hamna i en återvändsgränd.

Är det svårt att ändra sig om man upptäcker att specialistspåret inte blev det man tänkt sig?

– Det är vanligtvis inga stora problem att byta från specialist till andra roller. Jag var själv Senior Specialist mellan 2010 och 2020, men valde att växla om när jag såg andra möjligheter inom informationshantering och dess kopplingar till R&D och andra affärsprocesser som jag är mycket intresserad av. Så numera jobbar jag på IT-sidan och där finns rollen som specialist inte definierad på samma sätt, utan där finns andra karriärvägar definierade.

2 kommentarer

  • Patrik Törnkvist

    Använder man IPEsystemet för att värdera en befattning/tjänst så är just budgetansvar och antal underställda två signifikanta parametrar för hög-klassning men även påverkan på organisationen finns som paramter (impact eller om det var technical impact).

    14 november 2022
  • Ronald+Bredemo

    Intressant att läsa att löneutvecklingen är på samma nivå mellan chef och specialist. Min erfarenhet är däremot att lönen sätts utifrån antal underställd personal och budgetansvar. Och inget av dessa har specialisterna som jag känner till.

    10 november 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Din personlighet har stor betydelse för hur du är, även på arbetet. Men när det gäller arbetsprestation är det ett personlighetsdrag som är viktigare än alla andra. 
Fler artiklar