Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningUniversitet startar Python-kurser för yrkesverksamma

Universitet startar Python-kurser för yrkesverksamma

Nu tar Lunds, Uppsala och Umeå universitet fram en serie med korta sammankopplade distanskurser i Python-programmering. Kurserna vänder sig till yrkesverksamma och ska gå att läsa parallellt med jobbet.

Lunds universitet utvecklar nu den första av de tre Python-kurserna, och de gör det inom ramen för kurser för livslångt lärande.

– Python är absolut nödvändigt för att komma in i ai-världen och det finns rätt mycket folk som vill växla om, eller som vill börja förstå ai, säger Mikael Sundström, projektledare vid Edulab på Lunds universitet som nu arbetar fram kursen.

Åtta gånger per år

Den bedömning som gjorts är att många kommer att vara intresserade av att gå kursen och därför kommer den att ges åtta gånger per år.

– Så brukar vi inte göra, men vi tänkte att vi skulle testa. Vi frågade datavetenskap och de sa ja. Tanken är att när man upptäcker att man har en lucka om en månad, en lugnare period, så ska man kunna söka och gå kursen då.

Efter den första kursen ska det gå att bygga på med den kurs som Uppsala universitet tar fram, som ska ges fyra gånger per år. Och efter det kan man ta Umeå universitets kurs som ska ges två gånger per år.

Den här typen av samarbete mellan lärosäten är inte så vanligt.

– Men hittills har det rullat på bra, och de tre inblandade institutionerna är verkligen lösningsorienterade, säger Mikael Sundström.

Förutom att kurserna byggs upp med pengar som är avsatta för livslångt lärande så stöds de också av Wasp-Ed (Wallenberg ai and transformative technologies education development program) som ska öka tillgången på utbildningar inom bland annat ai, och som också försöker utveckla nya samarbeten mellan lärosäten.

Gå på halvfart

Kurserna kommer att gå på halvfart, men eftersom de är så korta, 5 högskolepoäng var, så är bedömningen att det fungerar att gå dem vid sidan av jobbet. Kurserna är ju också separata, så att man söker och går varje kurs för sig.

Det krävs inga förkunskaper i programmering för att gå den första kursen. Och för den som har erfarenhet ska det därför gå att hoppa på fortsättningskursen direkt.

– För kursen i Uppsala kommer man troligen att ha kravet att ha gått Lunds kurs, eller ha motsvarande färdigheter. Att man i så fall verkligen har de relevanta förkunskaperna är sådant som varje lärosäte bedömer.

Igång 2024

Korta kurser för personer i arbetslivet

Lunds universitet tar nu fram korta kurser som fungerar för personer som redan är ute i arbetslivet.
Kurserna ska helst inte vara längre än 5 hp, helst online och gå på kvarts- eller halvfart för att passa målgruppen.

Redan i dag har Lunds universitet fristående kurser för kompetensutveckling. Pythonkursen finns inte med än.

Målet är att den första kursen ska börja om ungefär ett år, i början av 2024.

– Det är ju långa ledtider. Vi har svårt att möta behoven snabbare, åtminstone ännu, konstaterar Mikael Sundström.

Men redan det första året ska man vara i gång och ge kurserna det antal gånger som man tänkt.

Varje kurs kommer att ha 20–25 platser, i alla fall till en början.

– Är det fler som söker så arbetar vi med bland annat reservlistor, som på alla kurser. Och om det blir jättestort intresse kanske vi skalar upp, eller så hör vi med något annat universitet om de också kan ge kursen. Att i någon mån bryta ner väggarna mellan våra olika lärosäten på det här sätter tycker vi är extra intressant.

Karin Thorsell

9 KOMMENTARER

  1. Sen kommentar här (jag är den Mikael Sundström som nämns). Vi tror verkligen inte att det är nytt att det finns Pythonkurser, och är glada att det finns många olika och värdefulla initiativ. Det nya är hur universiteten samarbetar för att testa ett nytt sätt att snabbare koncentrera kapacitet till viktiga områden. Och 15 poäng är givetvis bara en start – men kurserna ger behörighet till mer avancerade kurser. Har ni idéer och kommentarer: tveka inte att skicka till mig direkt, för vi vill verkligen försöka lyssna utåt och inte bli elfenbenstorn!

    mvh. Micke

  2. Vad jag tycker saknas på universiteten är en annan form av lärande, har man jobbat under låt säga 20 års tid med mjukvara så är det inte en grundkurs i programmering som behövs. Utan kanske snarare någon form av seminarie-serie där akademi och yrkesliv möts, inte som lärare-student utan yrkesmänniska-akademi. Lunds Tekniska Högskola hade en gång i tiden ett dylikt upplägg där man bjöds in att delta där forskare presenterade sin forskning med möjlighet till diskussion. Jag tror att denna typ av utbyte ger betydligt mer än att ”läsa en kurs”. Att tillägna sig grundkunskaper kan man göra var som helst på internet, inom området så hittar man troligen ett 20-tal kurser inom Python som MOOCs på t ex Coursera. Visst, sen är det inte samma personer man riktar sig till med en Python kurs men jag tror att Sverige hade gagnats av att kvalificerade yrkesmänniskor hade haft en annan typ av upplägg för att komma närmare akademi. Och jag är övertygad att även akademin skulle haft utbyte av detta.

  3. Inte såå nytt – distanskurser i Python med många deltagare finns sedan ett par år vid sektionen för ingenjörsvetenskap vid högskolan i Borås – men alla goda kurser är välkomna!

    • Namn på kursen är nog inte klart. Vi på Ingenjören kommer att följa upp artikeln i höst när vi vet fler detaljer – både om den här kursen och andra liknande. Och då kommer all praktisk info att finnas med och förhoppningsvis i lagom god tid innan det är dags att söka. /Karin Thorsell, Ingenjören

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.