Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtTa hjälp för att ta dig vidare

Ta hjälp för att ta dig vidare

”Del 3 i serien karriär och äldre”

Att göra karriär kan vara en dröm som ligger och skvalpar i bakhuvudet för många men man vet kanske inte riktigt hur man ska bära sig åt.  Nu kan du få hjälp genom förbundets karriärseminarier.

Sedan förra året erbjuder förbundet jobbcoachning till både arbetslösa och arbetande medlemmar samt sistaårsstudenter. Man har rätt till tre coachsamtal per medlem och därefter får man 25 procents rabatt om man vill fortsätta med coachningen. För studenterna gäller två samtal. Detta gäller alltså alla medlemmar som inte får hjälp av exempelvis Trygghetsrådet genom sin arbetsgivare.

Malin Lindström som är ansvarig för karriär- och kompetensutvecklingsfrågor på förbundet påminner om att man, förutom möjligheten till coachsamtal, som vanligt kan vända sig till medlemsjouren om man har konkreta frågor som rör t ex arbetsrätt, avtal och lönestatistik.

Malin Lindström

– Man kan få ett väldigt bra stöd av att ringa jouren medan coachsamtalen i stället mer är till för att lyssna på och stödja medlemmen att själv hitta svaren på sina frågor, säger hon.

Malin nämner även förbundets samarbete med Poolia som en bra medlemsförmån.
– Det är en tjänst där man inom en vecka kan få sitt cv granskat och kommenterat av en professionell rekryterare, säger hon.

Förbundet har också flera karriärseminarier att erbjuda er medlemmar som kan fungera som nya ingångar och inspiration till att fortsätta söka jobb. Seminarierna hålls i både Stockholm, Malmö och Göteborg och har titlar som I huvudet på en rekryterare”, Min marknad och min jobbstrategi, de sju vanligaste misstagen som smarta ingenjörer gör och så vidare.

Har man av någon anledning inte möjlighet att närvara vid något av seminarierna kan man i stället delta i någon av webbinarierna som förbundet ordnar. Då är man inte bunden till någon viss ort utan sitter vid sin egen dator. I mån av plats har medlemmar som söker arbete även tillgång till 3 gratisdagar på kurser som STF Ingenjörsutbildning (ett dotterbolag till förbundet) ordnar.

Några av de vanligaste arbetsrelaterade frågorna som medlemmarna i jouren kontaktar förbundet med är frågor om uppsägningar, inkomstförsäkring, lönerådgivning och arbetssituationen.

– De mellan 35-40 år står oftast mitt i karriären och har också fullt upp med barn och familj medan 45-50-plusarna ibland kan vara lite osäkra om de ska byta jobb, det uppmuntrar vi på förbundet dem att göra. Det är när man byter jobb som man utvecklar sitt arbetsinnehåll och får upp sin lön och även får en personlig utveckling säger Malin och tillägger att en viktig sak att tänka på när man byter jobb är att undersöka om det nya arbetet erbjuder samma trygghet som kollektivavtalet ger.

På Sveriges Ingenjörers hemsida, under medlem, karriärcenter kan du som är medlem i förbundet läsa mer och anmäla dig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.