Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtUppsala behöver förnya sig

Uppsala behöver förnya sig

Uppsala ses fortfarande främst som en typisk universitetsstad. Det vill ICT-företagen tillsammans med bland annat Sveriges Ingenjörer nu ändra på. Under gårdagens event ”Världsklass IT Uppsala!”  diskuterades hur man ska få Uppsala att bli en ledande IT-stad.

Eventet ”Världsklass IT Uppsala” som ägde rum på Uppsala Konsert och Kongress i går arrangerades av ICT-företagen i Uppsala. ICT står för ”Information Communication Technology” och är en ideell förening för ICT-företag i Uppsala.

Förutom de egna företagen hade föreningen också bjudit in Uppsala Kommun, Uppsala universitet, Dataföretagen och Sveriges Ingenjörer för att höra deras syn på vad som behövs göras för att Uppsala ska bli en ledande IT-stad.

Gott renomé inom IT
Håkan Lanshammar, professor inom informationsteknologi vid Uppsala universitet menade att Uppsala är väldigt starkt  inom IT-området om man jämför med resten av landet.

– I en studie där man mätt antal citeringar i publikationer är våra forskare dubbelt så bra som genomsnittliga forskare inom samma ämne och under en tioårsperiod har 100 personer disputerat hos oss, säger Håkan Lanshammar. Men samtidigt som kunskapen är stor på IT-området menar Håkan att samverkan mellan universitetet, kommunerna och landstinget är för dåligt.

– Här kan vi bli starkare. Näringslivet behöver mer stöd av kommun och landstinget och vi måste riva murar från alla håll, fortsätter han.

Håkan sätter fingret på det som flera av talarna såg som Uppsalas främsta problem i den här frågan. IT-kunskapen och företagen finns här men trots detta lyfts Uppsala aldrig fram som en IT-stad. I stället talar man ofta om Uppsalas bioteknikföretag eller om Uppsala i generella termer som en typisk akademikerstad. Det man nu måste göra är att marknadsföra Uppsala som en tekniktung stad.

Uppsala behöver marknadsföras bättre
Jan Tegnér, distriktsordförande för Sveriges Ingenjörers distrikt Uppsala lyfte också fram just marknadsföring som en jätteviktig faktor i sammanhanget.

– Vi måste lyfta fram teknikstaden Uppsala i stället för bandy eller universitetsstaden Uppsala. Vi har 4 000 av Sveriges Ingenjörers medlemmar i Uppsala och hälften har sitt arbete utanför länet, säger Jan som genom distrikt Uppsala jobbar mycket för att hjälpa medlemmarna att skapa regionala nätverk och skaffa jobb i regionen.

– ICT hade en sådan här träff i höstas och då fick fyra av våra medlemmar nytt jobb, säger Jan.
Anne-Marie Fransson från IT och Telekomföretagen vid Almega menar att man också måste utveckla företag i Uppsala och få studenterna att stanna.

– Det finns ingen statistik bara för Uppsala men ser man till Mälardalen, Stockholm och Uppsala regionen så är 77 436 personer sysselsatta inom IT och telekom och 70 procent av IT och telkom företagen finns också här. Jämför med bioteknik och läkemedelsbranschen som sysselsätter 25 980 personer. Anne-Marie nämner också avsaknaden av tjejer inom IT-branschen som ett problem.

Att träffas och utbyta erfarenhet, mingla och träffa andra i samma bransch som en själv var väldigt uppskattat visar det sig när jag går runt och frågar besökarna om vad de tyckte om kvällen.

Män är forftarande överrepresenterade inom IT

En av besökarna var Hans- Olof Gustavsson som jobbar med journalsystem i något som kallas Profdoc. Hans-Olof är medlem i Sveriges Ingenjörer och gick hit för att han var nyfiken på att höra vad de andra ICT-företagen i Uppsala hade för sig.

– Se dig runt omkring. De flesta har väl ett IQ på 130-140 och är män. Det är inte precis hälften tjejer här som på mitt jobb, säger Hans-Olof.

Vad beror det på tror du?
– Ja, de är väl hemma med barnen antar jag. Jag vet inte riktigt. Men det säger ju i alla fall en del om hur det är.

Precis som många andra verksamhetsområden har IT-branschen långt kvar till ett jämställt arbetsklimat. Håkan Lanshammar som berättade om arbetet för institutionen för informationsteknologin bekräftar bilden.

– Vi har 20 procent tjejer på grundutbildningen och 30 procent tjejer på forskningssidan. Där kan vi nämligen jobba aktivt på att få in just tjejer genom att rekrytera från olika länder och så vidare. Men när man kommer till en högre nivå ser det annorlunda ut. Av 24 professorer på institutionen är endast en kvinna.

Anna Eriksson

1 KOMMENTAR

  1. Vi har en majoritet killar på jobbet (80%), men alla tar ut 4-6 månaders pappaledighet per barn, så jag känner inte riktigt igen mig i den beskrivning som Hans-Olof ger i artikeln. Det är väl helt andra anledningar till att det är så få kvinnor i branschen – fortfarande. Rekrytering till utbildningen är väl den största gissar jag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.