Billström lovar ingenting

Både arbetsgivare och fack vill ha en bättre kontroll av arbetskraftsinvandringen.  Migrationsminister Billström  lovar att fundera på saken men ger inga utfästelser om förändringar.Både arbetsgivare och fack vill ha en bättre kontroll av arbetskraftsinvandringen.  Migrationsminister Billström  lovar att fundera på saken men ger inga utfästelser om förändringar.

Sveriges Ingenjörers sakkunnige Magnus Skagerfält, som deltog i ett möte mellan arbetsmarknadens parter och migrationsminister Tobias Billström på tisdagen, lämnade ett brev med förbundets viktigaste synpunkter till ministern tillsammans med nummer 1 av Ingenjören 2010 där några av frågetecknen runt inhyrningen av indiska IT-konsulter beskrivs i ett reportage.

– Vi är i grunden positiva till arbetskraftsinvandring men föreslår att regeringen ska ge Migrationsverket i uppdrag att också kontrollera att de utlovade anställningsvillkoren verkligen uppfylls, säger Magnus Skagerfält.

Under hösten har Dagens Nyheter haft en serie om hur de nya reglerna för arbetskraftsinvandring missbrukas av oseriösa arbetsgivare som utnyttjar människors önskan att komma till Sverige och hitta ett bra jobb.

I dag lämnar arbetsgivaren in en ansökan om arbetstillstånd till Migrationsverket där uppgifter om lön, försäkringar och kollektivavtal uppges. Men ingen instans har fått i uppgift att kontrollera om den anställda verkligen får de utlovad villkoren. Svenskt Näringslivs vd Christer Ågren säger till DN (24 november) att han skulle vilja att uppgifterna i ansökan sedan kontrollerades mot Skatteverkets uppgifter om  löner, skatter och arbetsgivaravgifter.

– Det var ett bra möte där vi fick framföra våra synpunkter på hur det här fungerar för närvarande, säger Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer. Jag hoppas att regeringen tar tag i det här nu och att ge Migrationsverket i uppgift att kontrollera sina egna beslut är en konkret och ganska enkel åtgärd.

JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar