Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTävla dig till framgång

Tävla dig till framgång

Maria Paulsson Rönnbäck och Vikas Chauhan.
Maria Paulsson Rönnbäck, marknadschef på Student Competitions och Vikas Chauhan, en av vinnarna i tävlingen Challenge Yourself.

Som student har du mycket att vinna på att medverka i olika tävlingar under din studietid. Men tävlingarna kan vara svåra att hitta. Det vill Student Competitions råda bot på.

Det pågår ständigt tusentals tävlingar för studenter arrangerade av olika universitet, företag och organisationer världen över. För att samla alla tävlingar på ett och samma ställe startade Niklas Jungegård, Gustav Borgefalk, Chu Zhu och Robert Lyngman Student Competitions för knappt två år sedan. Efter deras medverkan i SVT:s Draknästet fick de med sig investeraren Mats Gabrielsson och i dag blomstrar företaget som aldrig förr med 37 000 aktiva medlemmar och 10 heltidsanställda.

Fördelarna med att delta i olika tävlingar som student är många. Man urskiljer sig från mängden, blir mer konkurrenskraftig och har chans att vinna allt från stipendium till prispengar.

– Din framtida chef kanske sitter i juryn vilket skapar bra nätverksmöjligheter. Det blir också som en arena där man kan visa upp sina färdigheter och få feedback från till exempel chefer på stora företag. Dessutom bygger man på sitt cv säger Maria Paulsson Rönnbäck, marknadschef på Student Competitions.

Maria, utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, har själv erfarenhet av att delta i tävlingar under studietiden vilket gett både erfarenhet, möjlighet att testa sina idéer i verkligheten och en chans till värdefullt nätverkande.

Förutom att agera sökmotor för olika pågående studenttävlingar har man även börjat arrangera tävlingar i egen regi. Tillsammans med Svenska Institutet, Chalmers, KTH och Lunds tekniska högskola genomfördes förra året en tävling där indiska ingenjörsstudenter hade möjlighet att vinna ett stipendium på någon av de tre skolorna. Att det blev just Indien beror på den starka tekniska tradition som finns där.

Totalt fanns det tre olika stipendier att vinna, ett för varje skola samt tre olika inriktningar: Wireless Communication på KTH, Embedded Systems på Chalmers och Automotive Engineering på Chalmers.

Syftet med tävlingen var att sätta Sverige och dess höga utbildningsnivå på kartan samt att främja att fler utländska studenter skulle välja att studera i Sverige.

– Eftersom det numera kostar pengar för internationella studenter att studera här har det resulterat i att vi tappat en stor mängd av dessa studenter. Vilket kan leda till ett framtida problem. Dessutom ville vi få upp ögonen för att Sverige håller en hög nivå på sina utbildningar och självklart också hitta de här riktigt duktiga studenterna som man gör via tävlingar, säger Maria Paulsson Rönnbäck.

Tävlingen var internetbaserad och man valde även att interagera med hjälp av sociala medier, i detta fall Facebook. Där kunde den sökande lägga ut sin motivering och kollegor eller före detta chefer kunde skriva en rekommendation. Detta resulterade i över 900 olika rekommendationer på Facebook.

– Det var första gången vi testade det och det blev verkligen häftigt. Det var lite av ett pilotprojekt och vi hoppas få köra det här mot fler länder i fortsättningen, säger Maria Paulsson Rönnbäck.

I slutet av februari lanseras en ny hemsida riktad mot svenska studenter, utmaningsverket.se, där Student Competitions i samarbete med Vinnova vill ta tillvara på svenska ingenjörers innovationskraft. Här kan man genom olika utmaningar visa upp sin talang för företag och organisationer, något som i förlängningen kan leda till anställningar.

– Vi vet att det finns så många duktiga personer ute i landet och genom de här utmaningarna får man möjlighet att visa upp det, säger Maria Paulsson Rönnbäck.

Läs mer:
http://studentcompetitions.com/

Lina Forsberg Bjärnlind

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.