Tävla dig till framgång

Maria Paulsson Rönnbäck och Vikas Chauhan.

Maria Paulsson Rönnbäck, marknadschef på Student Competitions och Vikas Chauhan, en av vinnarna i tävlingen Challenge Yourself.

Som student har du mycket att vinna på att medverka i olika tävlingar under din studietid. Men tävlingarna kan vara svåra att hitta. Det vill Student Competitions råda bot på.

Maria Paulsson Rönnbäck och Vikas Chauhan.

Maria Paulsson Rönnbäck, marknadschef på Student Competitions och Vikas Chauhan, en av vinnarna i tävlingen Challenge Yourself.

Som student har du mycket att vinna på att medverka i olika tävlingar under din studietid. Men tävlingarna kan vara svåra att hitta. Det vill Student Competitions råda bot på.

Det pågår ständigt tusentals tävlingar för studenter arrangerade av olika universitet, företag och organisationer världen över. För att samla alla tävlingar på ett och samma ställe startade Niklas Jungegård, Gustav Borgefalk, Chu Zhu och Robert Lyngman Student Competitions för knappt två år sedan. Efter deras medverkan i SVT:s Draknästet fick de med sig investeraren Mats Gabrielsson och i dag blomstrar företaget som aldrig förr med 37 000 aktiva medlemmar och 10 heltidsanställda.

Fördelarna med att delta i olika tävlingar som student är många. Man urskiljer sig från mängden, blir mer konkurrenskraftig och har chans att vinna allt från stipendium till prispengar.

– Din framtida chef kanske sitter i juryn vilket skapar bra nätverksmöjligheter. Det blir också som en arena där man kan visa upp sina färdigheter och få feedback från till exempel chefer på stora företag. Dessutom bygger man på sitt cv säger Maria Paulsson Rönnbäck, marknadschef på Student Competitions.

Maria, utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, har själv erfarenhet av att delta i tävlingar under studietiden vilket gett både erfarenhet, möjlighet att testa sina idéer i verkligheten och en chans till värdefullt nätverkande.

Förutom att agera sökmotor för olika pågående studenttävlingar har man även börjat arrangera tävlingar i egen regi. Tillsammans med Svenska Institutet, Chalmers, KTH och Lunds tekniska högskola genomfördes förra året en tävling där indiska ingenjörsstudenter hade möjlighet att vinna ett stipendium på någon av de tre skolorna. Att det blev just Indien beror på den starka tekniska tradition som finns där.

Totalt fanns det tre olika stipendier att vinna, ett för varje skola samt tre olika inriktningar: Wireless Communication på KTH, Embedded Systems på Chalmers och Automotive Engineering på Chalmers.

Syftet med tävlingen var att sätta Sverige och dess höga utbildningsnivå på kartan samt att främja att fler utländska studenter skulle välja att studera i Sverige.

– Eftersom det numera kostar pengar för internationella studenter att studera här har det resulterat i att vi tappat en stor mängd av dessa studenter. Vilket kan leda till ett framtida problem. Dessutom ville vi få upp ögonen för att Sverige håller en hög nivå på sina utbildningar och självklart också hitta de här riktigt duktiga studenterna som man gör via tävlingar, säger Maria Paulsson Rönnbäck.

Tävlingen var internetbaserad och man valde även att interagera med hjälp av sociala medier, i detta fall Facebook. Där kunde den sökande lägga ut sin motivering och kollegor eller före detta chefer kunde skriva en rekommendation. Detta resulterade i över 900 olika rekommendationer på Facebook.

– Det var första gången vi testade det och det blev verkligen häftigt. Det var lite av ett pilotprojekt och vi hoppas få köra det här mot fler länder i fortsättningen, säger Maria Paulsson Rönnbäck.

I slutet av februari lanseras en ny hemsida riktad mot svenska studenter, utmaningsverket.se, där Student Competitions i samarbete med Vinnova vill ta tillvara på svenska ingenjörers innovationskraft. Här kan man genom olika utmaningar visa upp sin talang för företag och organisationer, något som i förlängningen kan leda till anställningar.

– Vi vet att det finns så många duktiga personer ute i landet och genom de här utmaningarna får man möjlighet att visa upp det, säger Maria Paulsson Rönnbäck.

Läs mer:
http://studentcompetitions.com/

Lina Forsberg Bjärnlind

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar