Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGas och broms kan hjälpa i kris

Gas och broms kan hjälpa i kris

Att skära ned och spara är inte enda sättet för företag att ta sig ur en lönsamhetskris. Det går att både gasa och bromsa samtidigt.

Henrik Kock, Peter Nilsson och Andreas Wallo vid Linköpings universitet har gjort en fallstudie av ett svenskt, icke-namngivet, industriföretag med huvudsäte i Östergötland. Företaget drabbades av finanskrisen för sex år sedan, vilket resulterade i att en enhet i Tjeckien stängdes och 256 anställda sades upp. För att minska kostnaderna sänktes även koncernchefens och vice koncernchefens löner.

Två år efter finanskrisen kunde många av dem som förlorat jobbet komma tillbaka igen. Företagsstrategin, att både gasa och bromsa samtidigt i stället för att alternera mellan metoderna, hade gett resultat. Man hade genomfört neddragningar, men också identifierat nya kunder, utvecklat nya produkter och ökat ledningsgruppens kompetens genom utbildningssatsningar.

Henrik Kock, filosofie doktor och docent, vid Linköpings universitet.
Henrik Kock, filosofie doktor och docent, vid Linköpings universitet.

– Vi tror att det handlar väldigt mycket om att ledningsgruppen hade förmågan att utnyttja den samlade kompetensen och de erfarenheter de hade fått tidigare. De kunde på ett väldigt positivt sätt lyfta upp och använda det i ledningsgruppens arbete. Det var hela tiden högt i tak, det fanns ett kritiskt utvecklande klimat och gruppen hade rejäla diskussioner. Man sprang inte iväg och tog ett snabbt beslut. Besluten föregicks i nästan samtliga fall av en inträngande diskussion, vilket gav bättre kvalitet, säger Henrik Kock, filosofie doktor och docent vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, samt Helix Vinn Excellence Centre, vid Linköpings universitet.

På ytan verkar företagets ledningsgrupp vara homogen. De flesta var män mellan 40 och 60 år. De var antingen ekonomer eller ingenjörer. Eller både och. Inget ovanligt för den här typen av företag. Förutsättningarna för nya tankar, nya idéer och nya innovationer brukar vara sämre i homogena grupper jämfört med heterogena grupper, säger Henrik Kock.

– Heterogena grupper skapar ett mer dynamiskt klimat. Men i det här fallet är det intressant att se, och det var kanske lite överraskande, att även om ledningsgruppen på ytan verkar homogen, så har de varit med om mycket under sitt arbetsliv och erfarenheterna varierade.

En förutsättning för att de olika erfarenheterna ska komma fram är att det finns ett öppet diskussionsklimat, eller som det kallas i studien, en stödjande lärmiljö. När tidspressen var som starkast, behovet av snabba beslut mer påtaglig eller frågorna känsliga fanns dock inte samma möjlighet till diskussion.

I vissa lägen kommer man inte undan att snabba beslut om besparingar eller neddragningar måste fattas, enligt Henrik Kock. Men han säger också att det många gånger är möjligt att tänka till och då fatta bättre beslut.

– Ett råd till företag i kris är: Spring inte för fort, ha inte för bråttom fram till ett beslut. Se till att ta tillräckligt mycket tid och se till att få alla i ledningsgruppen att bidra, avslutar Henrik Kock.

Läs mer om fallstudien i rapporten ”Leda mot det nya”. Kapitlet heter ”Ledningsteamets lärprocess bidrog till att lösa företagets kris”.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.