Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMänniskofokus gör Google lönsamt

Människofokus gör Google lönsamt

Även om Google inte längre är den lilla uppstickaren på internet toppar företaget alltjämt alla barometrar över var ingenjörer vill jobba. Dessutom är företaget innovativt och framgångsrikt. Kan vi lära oss något?

För två år sedan disputerade Chalmersforskaren Annika Steiber på Google, eller snarare på sin avhandling Organizational Innovations: A conceptualization of how they are created, diffused and sustained som bland annat var resultatet av ett års forskning inne på Google. Nu kommer boken Googlemodellen, om hur Google är organiserat och varför företaget lyckas vara så framgångsrikt även sedan det blivit ett stort företag med kontor över hela världen. För Google hamnar fortfarande högt upp både när det gäller drömarbetsplatser och innovationsförmåga.

– Det är värderingarna, idén om det man vill göra och vilka människor man då ska anställa som bär, säger Annika Steiber. Grundarna har en övergripande idé om att organisera information på internet och att förbättra världen. Och de anställer andra människor med en passion för de frågorna.

Istället för att grunda företaget kring en teknik eller en sak man ska sälja finns det en grundidé som alla samlas runt.

– Det finns till exempel många entreprenörer på Google, människor som har varit med om att driva saker och är nyfikna och ödmjuka på samma gång mer än att de kanske är experter på en viss teknik. Och när man rekryterar spelar det stor roll hur den som söker är som människa och att personen delar företagets värderingar. Samtidigt är mångfald – att få olika sorters människor i företaget, viktig.

Sedan Annika Steiber disputerade har hon arbetat vidare med sin forskning om hur man organiserar ett företag så att det leder till innovation. Facebook, Twittter och Spotify är några av dem hon har tittat på det senaste året.
– En del data är så färsk att jag inte vet exakt vad den gav än men det jag kan säga är att vikten av människorna, att det inte bara är frågan om teknisk kompetens, utan att man förenas i drivkrafterna att vara med och göra något stort i den här formen går igen. Plus att det är väldigt litet hierarkier i de här lättrörliga och innovativa företagen.

Annika Steiber tycker att svenska företag har mycket av det som gör företag bra som platta organisationer och lite hierarki, men hon varnar för trender där man sätter för stort fokus på processer.
– Jag tror inte heller att så många äldre företag har värderingsgrunden, den tydliga idén om vad företaget ska vara bra för i samhället.

Att lyckas behålla fokus på värderingarna och entreprenörsandan även när företaget växer är en konst.
Ju större man blir desto längre är de från ledningen ner till basen och många företag tappar i lättrörlighet och kontakt med de anställda.
– På Google hade de ju bland annat veckomöten där de anställda kunde få svar på vilka frågor som helst och öppenheten var stor. De högsta cheferna flyttade också runt mellan de olika arbetsgrupperna och utmanade tänkandet. De var närvarande och synliga.
– I stora företag måste också mellancheferna vara ambassadörer.

Annika Steiber tror att även företag som har startat med teknikfokus kan arbeta på att få med värderingarna och skapa ett mycket innovativt klimat.
– Ja det finns exempel på det men det kräver att man arbetar med det i många år. Google har kombinerat stor kunskap om humankapital med teknisk kompetens. Just kombinationen av tekniskt kunnande och mjuka värden är det som är idén. Men det räcker inte med en fredagsöl med kollegorna. Att sätta människorna i centrum kräver mycket mer.

Jenny Grensman
Googlemodellen – Företagsledning för kontinuerlig innovation i en snabbföränderlig värld, finns att beställa på Vinnova.se

1 KOMMENTAR

  1. Populariteten kan ju även ha lite att göra med att SNITT-lönen på Google Sverige ligger kring 1.2 MSEK/år.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?