Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBilligare än väntat anställa äldre

Billigare än väntat anställa äldre

Dyra pensionspremier de sista åren före pension anges ofta som en orsak till att äldre tjänstemän sällan byter jobb. Men det behöver inte vara sant visar beräkningar som Alecta tagit fram.

Mycket har förändrats runt våra pensioner. Förmånsbestämt har blivit premiebestämt, prisbasbelopp har blivit inkomstbasbelopp. Men föreställningen att det med automatik blir dyrt att anställa äldre tjänstemän som har det äldre, förmånsbestämda ITP2, hänger kvar. Trots att det ofta är en missuppfattning.

– För företagen är det lätt att kolla, säger Pehr Östberg, produktchef hos Alecta. Om de ringer till oss kan vi räkna på det och det finns också en modul på vår sida där företagen själva kan beräkna kostnaderna. Det som är viktigt är att veta hur stor den redan intjänade pensionen är. Då kan man förstå hur stor del av premien som är kvar för att personen ska nå målpensionen. Antalet år till pension är också en viktig faktor. Men om den diskuterade lönen inte är högre än den har varit vid tidigare anställning så blir pensionspremierna inte höga. Och har man arbetat länge kan det faktiskt vara så att premien är noll eftersom man redan har tjänat den avtalade pensionen.

Det arbetsgivarna är rädda för är en välbetald privattjänsteman med få år kvar till pension (enligt den gamla modellen ITP2 förmånsbestämd) som dessutom får ett stort lönelyft vid anställningen. Men när Alecta räknade på hur det såg ut bland deras kunder visade det sig att löneökningarna för de flesta planar ut efter 50 år och de sista tio åren före pension var det inte fråga om några höga lyft. Men det kan förstås finnas undantag.

– Man kan ju alltid diskuterat lön och pension vid en anställning. Och som sagt räkna på vad det skulle kosta. Ofta blir det betydligt lägre premier än vad man tror, säger Pehr Östberg. Att utesluta äldre sökande bara för att de har ITP2 vore ett misstag tycker vi.

– Dessutom finns det ju en takpremie, en övre gräns för hur hög premien kan bli.

Det man kan behöva se upp med är medarbetare som i och med jobbytet plötsligt kommer över gränsen på 7,5 inkomstbasbelopp i årslön och därmed på relativt få år ska hinna tjäna ihop en stor del av sin målpension, samt en familjepension.

Som anställd kan du än så länge inte räkna ut exakt vad det skulle kosta en arbetsgivare att anställa dig men du kan alltid ringa exempelvis PTK:s rådgivningstjänst och få råd om hur du ska tänka och hur upplägget ser ut.

Fakta:
På den del av pensionen som ligger under gränsen 7,5 inkomstbasbelopp kan arbetsgivaren högst betala 5,7 procent i pensionspremie för ålderpensionen 2014.
På den del som ligger mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp betalar arbetsgivaren högst 47 procent av lönen i pensionspremier för ålderspensionen 2014.

Familjepensionen gäller bara dem som tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp.
På Alectas hemsida kan du läsa mer om hur mycket det kostar med ITP2 och ITP 1 och också räkna på det.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?