Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBilligare än väntat anställa äldre

Billigare än väntat anställa äldre

Dyra pensionspremier de sista åren före pension anges ofta som en orsak till att äldre tjänstemän sällan byter jobb. Men det behöver inte vara sant visar beräkningar som Alecta tagit fram.

Mycket har förändrats runt våra pensioner. Förmånsbestämt har blivit premiebestämt, prisbasbelopp har blivit inkomstbasbelopp. Men föreställningen att det med automatik blir dyrt att anställa äldre tjänstemän som har det äldre, förmånsbestämda ITP2, hänger kvar. Trots att det ofta är en missuppfattning.

– För företagen är det lätt att kolla, säger Pehr Östberg, produktchef hos Alecta. Om de ringer till oss kan vi räkna på det och det finns också en modul på vår sida där företagen själva kan beräkna kostnaderna. Det som är viktigt är att veta hur stor den redan intjänade pensionen är. Då kan man förstå hur stor del av premien som är kvar för att personen ska nå målpensionen. Antalet år till pension är också en viktig faktor. Men om den diskuterade lönen inte är högre än den har varit vid tidigare anställning så blir pensionspremierna inte höga. Och har man arbetat länge kan det faktiskt vara så att premien är noll eftersom man redan har tjänat den avtalade pensionen.

Det arbetsgivarna är rädda för är en välbetald privattjänsteman med få år kvar till pension (enligt den gamla modellen ITP2 förmånsbestämd) som dessutom får ett stort lönelyft vid anställningen. Men när Alecta räknade på hur det såg ut bland deras kunder visade det sig att löneökningarna för de flesta planar ut efter 50 år och de sista tio åren före pension var det inte fråga om några höga lyft. Men det kan förstås finnas undantag.

– Man kan ju alltid diskuterat lön och pension vid en anställning. Och som sagt räkna på vad det skulle kosta. Ofta blir det betydligt lägre premier än vad man tror, säger Pehr Östberg. Att utesluta äldre sökande bara för att de har ITP2 vore ett misstag tycker vi.

– Dessutom finns det ju en takpremie, en övre gräns för hur hög premien kan bli.

Det man kan behöva se upp med är medarbetare som i och med jobbytet plötsligt kommer över gränsen på 7,5 inkomstbasbelopp i årslön och därmed på relativt få år ska hinna tjäna ihop en stor del av sin målpension, samt en familjepension.

Som anställd kan du än så länge inte räkna ut exakt vad det skulle kosta en arbetsgivare att anställa dig men du kan alltid ringa exempelvis PTK:s rådgivningstjänst och få råd om hur du ska tänka och hur upplägget ser ut.

Fakta:
På den del av pensionen som ligger under gränsen 7,5 inkomstbasbelopp kan arbetsgivaren högst betala 5,7 procent i pensionspremie för ålderpensionen 2014.
På den del som ligger mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp betalar arbetsgivaren högst 47 procent av lönen i pensionspremier för ålderspensionen 2014.

Familjepensionen gäller bara dem som tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp.
På Alectas hemsida kan du läsa mer om hur mycket det kostar med ITP2 och ITP 1 och också räkna på det.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.