Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFörsiktighet kan förklara visstidare

Försiktighet kan förklara visstidare

Efter en utredning drog ett universitet slutsatsen att man inte ska vara överdrivet försiktig med att tillsvidareanställa personal.

I mitten av oktober i år släppte Universitetskanslersämbetet, UKÄ, en rapport om skillnaderna i anställning på lärosätena. Enligt rapporten hade 31 procent av den forskande och undervisande personalen (doktorander ingår inte i denna siffra) på lärosäten med minst 100 helårspersoner en tidsbegränsad anställning. Högst var siffran på Försvarshögskolan, 58 procent, följt av Karolinska institutet och Chalmers tekniska högskola. Lägst andel visstidsanställda hade Högskolan Väst med 12 procent.

En liknande undersökning presenterades av Sulf, Sveriges universitets lärarförbund, i Almedalen förra året. Där låg Chalmers tekniska högskola och Stockholms universitet i topp, med 40 procent tidsbegränsat anställda bland forskande och undervisande personal.

För Stockholms universitet blev rapporten, och den uppmärksamhet den fick, något av en ögonöppnare. Den både förvånade och bekymrade universitetsledningen, berättat Gunnar Svensson, professor vid filosofiska institutionen på Stockholms universitet, och den som fick jobbet att utreda visstidsanställningarna på universitetet.

Enligt Gunnar Svensson är en förklaring till att Stockholms universitet stack ut i Sulfs rapport att universitetet har en hög andel humaniora och samhällsvetenskap, områden där forskning sker inom ganska korta projekt, två till tre år, och inte sällan drivs av enskilda personer, som då behöver ersättas med någon under en kortare period, en vikarie. Men Gunnar Svensson kom också fram till att andelen visstidsanställda ur verksamhetens perspektiv kanske inte var rimlig på alla håll. Därför blev hans avslutande förslag att universitetet inte skulle vara överdrivet försiktig som arbetsgivare med att tillsvidareanställa personal. Inte bara för att få ned siffrorna.

– Man får hålla i minnet att den här problematiken handlar om personer, och att det inte handlar om utbytbara klossar som ska sättas ihop på lämpligaste sätt, säger Gunnar Svensson.

Att frågan om visstidsanställningar togs på allvar och utreddes ska enligt universitetets rektor ha bidragit till att andelen visstidsanställda på universitetet har minskat, från 40 till 33 procent.

Chalmers tekniska högskola stack ut både i Sulfs rapport och i höstens undersökning från UKÄ. Chalmers uppgavs ha störst andel visstidsanställda bland den forskande och undervisande personalen och högst bland de tekniska högskolorna, 40 procent enligt båda undersökningar. Högskolans egna siffror för oktober i år, visar att andelen visstidsanställda bland forskande och undervisande personal, om man tar bort doktorander, post-docs och forskarassistenter, ligger på 24 procent. Även det en hög siffra, tycker Mats Viberg, professor och prorektor på Chalmers tekniska högskola.

– Det är nog kopplat till den finansiering vi har, att 50 procent är kortsiktiga externa medel, och då blir andelen visstidsanställda lätt högre, säger han.

Mats Viberg säger att arbetsmiljön på högskolan är god, medarbetarenkäterna faller väl ut och allt pekar åt rätt håll. Ändå tycker han inte att andelen visstidsanställda borde ligga så högt som den gör i dag.

– Det blir förstås en jobbig situation för dem som är visstidsanställda och av det skälet behöver vi bland annat förtydliga karriärvägarna.

Högskolan vill att den forskande och undervisande personal som inte är på meriteringstjänster ska vara tillsvidareanställda så långt som möjligt. Samtidigt är meriteringstjänsterna viktiga för kompetensförsörjningen, både för högskolan och för industrin och samhället. Ett förbättringsarbete behövs för bland andra forskarassistenterna.

– Forskarassistenterna används inte alltid som meriteringstjänster i dag, utan många projektanställs. Vi vill att det ska bli riktiga meriteringstjänster i stället. Det kommer innebära att vi tar in färre forskarassistenter, men med bättre villkor. Lyckas de riktigt bra och uppfyller en viss nivå och vissa krav kan det få en tillsvidaretjänst.

Förbättringsarbetet ligger nära i tid. Enligt Mats Viberg ska högskolan jobba stenhårt med de här frågorna i vår.

Bland de tekniska högskolorna i UKÄ:s undersökning var andelen visstidsanställda bland undervisande och forskande personal lägst på Blekinge tekniska högskola, 25 procent. Enligt Monica Carlsson, personalhandläggare på högskolan, kan siffran delvis förklaras av att högskolan under de senaste åren har fått säga upp anställda på grund av arbetsbrist och därför är restriktiva med anställningar.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.