Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSagobok lär barn att programmera

Sagobok lär barn att programmera

Programmeraren Linda Liukas har författat en bok som ska lära barn att programmera.
Programmeraren Linda Liukas har skrivit och illustrerat en bok som ska lära barn att programmera. Huvudkaraktären heter Ruby.

Förra året lyckades Rails Girls grundare Linda Liukas samla in rekordmycket pengar för att realisera sin barnbok om Ruby, som lär läsarna att programmera. I dag kommer boken ut på svenska.

Linda Liukas fick tidigt höra att man kan lära sig vad som helst med hjälp av en dator. Sin första dator fick hon som åttaåring. Som trettonåring började Linda Liukas skapa hemsidor. Men det skulle dröja tio år innan hon började fokusera på programmering. Hon startade Rails Girls, en sajt med fokus på att lära unga kvinnor grundläggande programmering. Rörelsen blev snabbt internationell och har lett till workshops i över 250 städer.

Det var när Linda Liukas själv skulle lära sig programmeringsspråket Ruby som hon kom på idén till en barnbok. När något var svårt att förstå började hon rita. Genom att fundera på hur karaktären Ruby skulle förklara ett problem kunde Linda Liukas själv bättre förstå det.

– Jag funderade på hur en femåring skulle förklara ett problem. Sedan började jag se berättelser överallt, berättar Linda Liukas.

Med hjälp av crowdfunding-sajten Kickstarter samlade hon förra året in 381 000 amerikanska dollar för att göra en bok om Ruby. Det var rekord vad gäller finansiering av barnböcker på plattformen.

– Att det blev en sådan stor succé på Kickstarter visar behovet av alternativa sätt att lära ut programmering, säger Linda Liukas.

Hello-Ruby_front-600x792Boken som på svenska heter ”Hej Ruby – äventyr i datorernas magiska värld” beskrivs som en sagobok om programmering som ska få barn att förstå världen vi delar med datorer. Den börjar med att Ruby hittar ett vykort från sin pappa där han skriver att han har gömt fem ädelstenar som hon ska leta efter. Ruby hamnar i en värld där hon måste lösa problem och tolka koder.

– Hello Ruby är en berättelse om teknologi och om datalogi. Du får lära dig ord och begrepp, att bryta ned problemen, steg för steg, förklarar Linda Liukas.

I Finland, där Linda Liukas växte upp, blir programmering ett eget skolämne nästa år. Linda Liukas ser möjligheten att åtminstone få chansen att försöka förstå den digitala världen som en grundläggande rättighet.

– Programmering är en så stor del av vår värld i dag. Bilar är datorer, säger hon.

Linda Liukas planerar redan en uppföljare till sin barnbok. Förhoppningen är att den ska komma ut nästa höst.

Ingenjören har tidigare i år skrivit om LTH-studenterna Malin Yngvessons och Andrea Petterssons barnbok ”Inga och Leo löser allt”. I boken introduceras läsaren för ordet ingenjörer och tanken är att den ska inspirera barn till naturvetenskap och teknik.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.