Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSagobok lär barn att programmera

Sagobok lär barn att programmera

Programmeraren Linda Liukas har författat en bok som ska lära barn att programmera.
Programmeraren Linda Liukas har skrivit och illustrerat en bok som ska lära barn att programmera. Huvudkaraktären heter Ruby.

Förra året lyckades Rails Girls grundare Linda Liukas samla in rekordmycket pengar för att realisera sin barnbok om Ruby, som lär läsarna att programmera. I dag kommer boken ut på svenska.

Linda Liukas fick tidigt höra att man kan lära sig vad som helst med hjälp av en dator. Sin första dator fick hon som åttaåring. Som trettonåring började Linda Liukas skapa hemsidor. Men det skulle dröja tio år innan hon började fokusera på programmering. Hon startade Rails Girls, en sajt med fokus på att lära unga kvinnor grundläggande programmering. Rörelsen blev snabbt internationell och har lett till workshops i över 250 städer.

Det var när Linda Liukas själv skulle lära sig programmeringsspråket Ruby som hon kom på idén till en barnbok. När något var svårt att förstå började hon rita. Genom att fundera på hur karaktären Ruby skulle förklara ett problem kunde Linda Liukas själv bättre förstå det.

– Jag funderade på hur en femåring skulle förklara ett problem. Sedan började jag se berättelser överallt, berättar Linda Liukas.

Med hjälp av crowdfunding-sajten Kickstarter samlade hon förra året in 381 000 amerikanska dollar för att göra en bok om Ruby. Det var rekord vad gäller finansiering av barnböcker på plattformen.

– Att det blev en sådan stor succé på Kickstarter visar behovet av alternativa sätt att lära ut programmering, säger Linda Liukas.

Hello-Ruby_front-600x792Boken som på svenska heter ”Hej Ruby – äventyr i datorernas magiska värld” beskrivs som en sagobok om programmering som ska få barn att förstå världen vi delar med datorer. Den börjar med att Ruby hittar ett vykort från sin pappa där han skriver att han har gömt fem ädelstenar som hon ska leta efter. Ruby hamnar i en värld där hon måste lösa problem och tolka koder.

– Hello Ruby är en berättelse om teknologi och om datalogi. Du får lära dig ord och begrepp, att bryta ned problemen, steg för steg, förklarar Linda Liukas.

I Finland, där Linda Liukas växte upp, blir programmering ett eget skolämne nästa år. Linda Liukas ser möjligheten att åtminstone få chansen att försöka förstå den digitala världen som en grundläggande rättighet.

– Programmering är en så stor del av vår värld i dag. Bilar är datorer, säger hon.

Linda Liukas planerar redan en uppföljare till sin barnbok. Förhoppningen är att den ska komma ut nästa höst.

Ingenjören har tidigare i år skrivit om LTH-studenterna Malin Yngvessons och Andrea Petterssons barnbok ”Inga och Leo löser allt”. I boken introduceras läsaren för ordet ingenjörer och tanken är att den ska inspirera barn till naturvetenskap och teknik.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?