Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLjus prognos för industrin

Ljus prognos för industrin

För första gången på flera år väntas sysselsättningen öka även inom industrin, enligt Arbetsförmedlingen.

läs mer

Du kan ladda ned Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” här.

Arbetsförmedlingen meddelar i sin senaste upplaga av rapporten ”Var finns jobben?” att bristen på ingenjörer, IT-specialister, lärare och sjuksköterskor samt personal inom hotell- och restaurang ökar. Bland ingenjörer är särskilt civilingenjörer med inriktning mot elkraft, bygg och anläggning samt elektronik och teleteknik eftertraktade.

Jobbtillväxten är bred men väntas bli starkast inom tekniskt arbete, där främst ingenjörer finns, och inom data/IT. Sysselsättningen inom industrin väntas öka, vilket i så fall blir första gången på flera år.

Ett yrke där bristen har ökat snabbt på kort tid är socialsekreterare. Också bristen på lärare och vårdpersonal är stor. Det svåraste utgångsläget på arbetsmarknaden har den som saknar en gymnasieutbildning. Det råder fortsatt hård konkurrens om jobb utan utbildningskrav.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Som vanligt samma överoptimistiska prognoser från Arbetsförmedlingen.

    Grundproblemet med Arbetsförmedlingens prognoser är att de endast baseras på vad företagen själva säger om behovet av personal. Företagen kan därmed medvetet överskatta behovet. Eftersom Arbetsförmedlingens prognoser i sin tur ligger till grund för dimensioneringen av motsvarande högskoleutbildningar, så kan företagen därmed enkelt beställa fram ett överskott på arbetssökande. Lönerna pressas då ner till företagens fördel.

    Här ser ni exempelvis istället faktiska data för IT-branschens timprisutveckling de senaste 10 åren:

    http://computersweden.idg.se/2.2683/1.650338/it-konsulter-priser

    Total slakt med andra ord jämfört med samtliga övriga branscher. Och rakt motsatt vad som angivits i Arbetsförmedlingens prognoser under samma period. I princip samtliga år de senaste 10 åren har Arbetsförmedlingen i sina prognoser angivit ”stor brist” på personal inom IT-branschen!

    Ärligt talat är det helt otroligt att ingen journalist tagit sig an att granska de grundläggande bristerna i Arbetsförmedlingens prognoser…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.