Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjör ses som bästa framtidsyrket

Ingenjör ses som bästa framtidsyrket

Ungefär var tredje svensk ångrar sitt val av utbildning. Vanligaste svaret bland dem som har ångrat sig är att de borde ha läst till dataexpert eller ingenjör i stället. Det framkommer i en rapport från Manpower Work Life.

En undersökning från Manpower visar att svenskarna anser att ingenjör är det främsta framtidsyrket. På frågan ”Om du kunde ändra det förflutna, hade du då valt en annorlunda utbildning?” svarade 33 procent ”ja, helt säkert” och 37 procent ”ja, kanske”. En klar majoritet känner alltså att en annan utbildning kunde ha varit bättre. När de som ångrade sig tillfrågades vad de borde ha läst i stället blev data och ingenjör de vanligaste svaren.

undersökningen

Undersökningen Manpower Work Life Rapport 2016 fick in svar från 4398 svenskar om högre utbildning. Alla som svarat i undersökningen har haft sin profil registrerad på Manpower.se. Enligt Manpower är gruppen representativ för Sveriges arbetsföra befolkning med avseende på ålder, kön och bostadsort.

En annan fråga som gick till alla i undersökningen handlade om vilken utbildning de generellt ville rekommendera till ungdomar. Där fick svaret ”ingenjör” klart flest kryss. 19 procent svarade”ingenjör”, medan 13 procent svarade ”Data/IT”. Dessa två svar behöver kanske inte utesluta varandra, men svaren ger ändå tillsammans en tydlig fingervisning om hur många resonerar. Betydligt färre rekommendationer fick yrken som ekonom, lärare och jobb inom vården.

Många av rekommendationerna för vilken utbildning som är bra att gå, var baserade på möjligheterna för att få jobb, men utsikterna att få utveckla sig själv i jobbet var också en viktig faktor.

Manpowers undersökning refererar till siffror från SCB som säger att både lärare och olika sorters tekniker väntas bli bristyrken år 2025, medan det väntas bli ett överskott av samhällsvetare, inte minst journalister. Enligt SCB kan det även bli ett visst överskott på vissa ingenjörsinriktningar.

Sture Henckel

 

4 KOMMENTARER

  1. Är det bland dom som ångrar sig som 19 procent rekommenderar en ingenjörsutbildning? Så står det i ingressen men läser man artikeln så verkar det som om det är 19% av alla tillfrågade som skulle rekommendera ingenjör. Vore intressant att få klargjort.

    • Bra fråga om vem som egentligen ville rekommendera ingenjörsutbildningen. Det blev tyvärr väldigt oklart uttryckt i texten, men svaret på frågan är lite både och. Som en konsekvens av frågan har jag omformulerat några meningar i hopp om att kunna förtydliga.

      Bland de tillfrågade i hela undersökningen var det 19 procent som ville rekommendera unga personer att läsa en ingenjörsutbildning, se grafiken. Vad gäller dem som ångrade sitt eget yrkesval så finns det i rapporten inga siffror, det står bara att det vanligaste svaret på vad de skulle ha läst i stället var ”Data/IT”, följt av civilingenjör.

  2. Jag ångrar verkligen att jag valde att bli civilingenjör.

    Underbetalt i förhållande till statistiken alltför ofta för min del (HR-folket ”vill inte ta ställning till Sveriges ingenjörers statistik”), överbelastat, underutnyttjande av ens kompetens och för min del svårt att få passande jobb för att jag fastnat i någon slags moment 22-fälla där jag utmatchas av erfarenhet vid ansökningar och därför heller inte får jobb.

    Jag skulle inte rekommendera någon att bli ingenjör om man inte har en brinnande passion för något specifikt tekniskt fält.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.