Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDe är akademikernas drömarbetsgivare

De är akademikernas drömarbetsgivare

Google, Apple, Spotify och Microsoft toppar listan när unga akademiker får välja sin drömarbetsgivare. Men strax under toppen finns flera företag som arbetar med miljöteknik och hållbar utveckling.  

Academic Works undersökning Young Professional Attraction Index har genomförts varje år sedan 2015 tillsammans med Kantar Sifo. Drygt 6 000 studenter och akademiker i början av karriären har svarat och resultatet är en topplista över Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare.

På den samlade 10-topplistan – där svaren från akademiker från alla inriktningar ingår – är merparten av arbetsgivarna teknikföretag, trots att bara 23 procent av dem pluggar teknik eller arbetar på ett teknikföretag.

Topplistan 2020:

1.      Google
2.      Apple
3.      Spotify
4.      Netflix
5.      IKEA
6.      Microsoft
7.      DICE
8.      AFRY
9.      Volvo Group
10.  IBM

Läs också Ingenjörens artikel om förra årets topplista över drömarbetsgivare.

Företag som fanns på 10-topplistan förra åren men ramlat bort i år är Tesla, Nasa, Volvo Cars och Scania. Google är kvar som etta men Netflix som tagit fjärdeplatsen är ny liksom DICE, AFRY och IBM.

– Apple har avancerat från mitten till en andra plats och det är en tydlig trend att IT-företag är populära i år, säger Julia Granström, Additional Services Specialist på Academic Work.

Volvo group och ABB inte med för teknikstudenter

Bland akademiker som fortfarande studerar eller nyligen tog examen från en teknikutbildning ser 10-topptopplistan lite annorlunda ut. Volvo Group och ABB finns inte med men däremot Tetra Pak och Northvolt.

– Hållbarhetsaspekten viktig i år och Northvolt är ett bra exempel men även Volvo Cars som ställer om från bensin och diesel till eldrift. Unga akademiker med en teknisk utbildning lockas av att både arbeta med den senaste tekniken och bidra till samhällsutvecklingen, säger Julia Granström.

Bland studenter som läser en teknisk utbildning finns Tetra Pak på femte plats.

Julia Granström, Academic Work

– Företaget har ett talangprogram som är riktat mot studenter och det är attraktivt. Det ger signaler om att företaget satsar på de unga akademikernas kompetensutveckling, säger Julia Granström.

Nasa var förra årets överraskning som då toppade listan för unga akademiker med teknisk inriktning men finns inte med i år. Julia Granström tror att Rymdåret 2019 kan har spelat in och gett Nasa extra uppmärksamhet.

Så här går undersökningen till

I en förundersökning får unga akademiker och studenter i Academic Works nätverk namnge sin drömarbetsgivare. De mest återkommande svaren genererar en lista med 100 företag. I den stora undersökningen har drygt 6 000 unga akademiker som studerar eller är i början av karriären rankat sina drömarbetsgivare från 100-listan. Kantar Sifo har gjort en valideringsstudie på en inrekryterad målgrupp för att säkerställa att resultaten överensstämmer.

Topplista för Young Professionals inom teknik (både studenter och yrkesverksamma) 

1.      Google
2.      Apple
3.      Microsoft
4.      IKEA
5.      SKF
6.      Spotify
7.      Volvo Cars
8.      Tetra Pak
9.      AFRY
10.  Northvolt

När man delar upp studenter och unga yrkesverksamma akademiker inom teknik finns det några skillnader.

Studerande inom teknik

1.     Google
2.      Microsoft
3.      SKF
4.      Northvolt
5.      Tetra Pak

Vad är Young Professionals?

Studenter på universitet och högskola samt yrkesverksamma akademiker som tog examen för max fem år sedan.

Yrkesverksamma inom teknik

1.      Google
2.      Spotify
3.      Apple
4.      Microsoft
5.      IKEA

Trygghet är viktigt

Undersökningen besvarades under april och maj, alltså i inledningen av coronapandemin. Julia Granström ser att effekterna av den syns längre ner på listan, nedanför plats 1-10.

– Arbetsgivare som Försvarsmakten, Skatteverket och andra statliga organisationer blir allt mer populära. Den offentliga sektorn är förknippad med en trygg anställning, aspekter som blivit viktigare under pandemin.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Är det inte bättre att göra en egen undersökning bland läsare/medlemmar hur nöjd man är med sin arbetsgivare?

    Är en stor skillnad på att vara den attraktivaste arbetsgivare och den bästa arbetsgivaren.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.