Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDistansarbete viktigt lockbete när företag rekryterar ingenjörer

Distansarbete viktigt lockbete när företag rekryterar ingenjörer

”Ingenjör sökes – placering i hela landet.” Ungefär så ser allt fler platsannonser ut. Många ingenjörer nappar när företag erbjuder en flexibel arbetsplats. Men på till exempel Skanska varnar man för överdriven entusiasm när det gäller att jobba hemifrån.

En som sätter värde på att ha en flexibel arbetsplats är Magnus Ullström, vvs-konsult och gruppchef på konsultjätten Afry. Han bor i Bollnäs och arbetar tillsammans med ett tiotal kolleger med projekt på många olika håll i landet.

– Vi avslutar just nu ett uppdrag som gäller ett äldreboende i Sollentuna och ska precis påbörja ett uppdrag som gäller ett stort kontorsprojekt mitt i Stockholm. Det ska bli nytt kontor för SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Magnus Ullström, gruppchef på Afry.

Magnus Ullström sätter värde på möjligheten att bo på en plats och arbeta med uppdrag i andra delar av landet.

– Tack vare den möjligheten kan jag bo kvar i Bollnäs som är en liten stad. Nu är vi ett tiotal medarbetare på vårt kontor, utan den här möjligheten hade det varit svårare att hitta uppdrag och då hade vi haft sysselsättning för betydligt färre, säger Magnus Ullström.

Före pandemin behövde Magnus Ullström åka på fler möten än vad som är fallet i dag.

– Det känns bra att vi har kunnat minska en del på vår restid efter pandemin. Samtidigt har andelen möten via Teams ökat, säger Magnus Ullström.

Större chans hitta rätt

Jeanette Kanka, affärsområdeschef rekrytering, Fasticon.

Jeanette Kanka, affärsområdeschef rekrytering, på företaget Fasticon, talar varmt om flexibla arbetsplatser.

– Som arbetsgivare har man större chans att få tag på duktiga ingenjörer om man erbjuder en flexibel arbetsplats.

Fasticon arbetar med kompetensförsörjning inom samhällsbyggnadssektorn, främst på uppdrag av företag inom fastighetsbranschen och byggnadssektorn.

Stort behov av ingenjörer

– Nästan alla ingenjörer som vi kommer i kontakt med vill kunna arbeta åtminstone en del av veckan hemifrån. De flesta arbetsuppgifter som ingenjörer utför kan göras på distans, säger Jeanette Kanka.

Hon pekar på det stora behovet av kvalificerade ingenjörer, inte minst inom fastighetsbranschen.

Då är det en fördel att kunna erbjuda flexibel arbetsplats.

– Det underlättar rekryteringen, fler svarar på en sådan annons. Men det är ändå svårt att få tag på kvalificerade ingenjörer, säger Jeanette Kanka.

Jonas Andé, HR-direktör Skanska Sverige.

Jonas Andé, HR-direktör på Skanska Sverige, säger att i vissa fall kan det vara lättare att hitta kompetenta medarbetare om man som arbetsgivare är flexibel när det gäller var en medarbetare bor och är placerad.

– Rekryteringsbasen breddas om man som arbetsgivare är flexibel när det handlar om var en medarbetare bor och att arbetet kan utgå från bostadsorten. Den möjligheten kan i vissa fall erbjudas i rikstäckande verksamheter och funktioner.

Inte alltid avgörande

Det är inte alltid avgörande om en medarbetare utgår från till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö eller Umeå, enligt Jonas Andé.

– Rätt person är viktigare än geografin.

Jobbar du på distans?

Här är Sveriges Ingenjörers tips för att få jobbet att flyta.

Men på de allra flesta befattningar inom Skanska krävs det att medarbetarna är på plats, på byggprojektet.

– I projektverksamheten krävs normalt en hög grad av fysisk närvaro, säger Jonas Andé.

När det gäller möjligheten att arbeta hemifrån anser Jonas Andé att det finns anledning att nyansera bilden.

– Jag tror på att människor ska samlas, träffas, utbyta idéer och lösa problem tillsammans. Samtidigt behöver vi vara attraktiva och erbjuda våra medarbetare flexibilitet och en bra balans mellan arbete och privatliv, säger Jonas Andé.

Många har en policy för distansarbete

En rapport från konsultföretaget KPMG, Insights on current trends in remote working, visar på stort intresse för distansarbete.

Rapporten är från april 2022 och baserad på svar från 530 bolag globalt. 37 procent av företagen har en tydlig policy implementerad kring distansarbete, enligt rapporten. 52 procent av bolagen arbetar med att formulera en policy.

I täten ligger bolag inom telekom och teknik där 64 procent har en tydlig standard implementerad. Inom tillverkningsindustrin är andelen lägre, 45 procent.

Att arbeta hemifrån blev vanligt under pandemin. Men inom Skanska Sverige befann sig 70–75 procent av medarbetarna kvar på plats ute på projekten.

Ska interagera

– Vi är ett kunskapsföretag och utvecklas när människor möts och arbetar tillsammans, det är avgörande att våra medarbetare kan interagera, säger Jonas Andé.

Han tycker att det är viktigare att erbjuda flexibilitet i arbetet, och att inte stanna vid att det handlar om hemarbete, det handlar om flera saker som ett gott ledarskap kan möjliggöra.

Men Jonas Andé förnekar inte att pandemin har inneburit en förändring.

– Den öppnade nya dörrar som tidigare var stängda, fler vill jobba hemifrån och att man gör det i viss mån har blivit mer accepterat, i roller där det fungerar. Det som bekymrar mig är det snäva fokuset på arbete hemifrån som inte är möjligt i alla roller. Att erbjuda en bra flexibilitet genom ett gott ledarskap har så många andra möjligheter som passar många fler roller.

Björn Dickson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.