Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobb7 tips från ingenjörer som jobbat utomlands – "Löneläget var det...

7 tips från ingenjörer som jobbat utomlands – ”Löneläget var det dubbla”

Ta chansen att åka på utlandsuppdrag om möjligheten dyker upp. Det ger viktiga erfarenheter för den framtida karriären. Men förbered dig på att bygga upp ditt nätverk från scratch. Ingenjörerna Jonas Åman och Jan Paul Andersson delar med sig av tips från sina utlandsjobb.

Jonas Åman är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik och har en bakgrund som utvecklare. På senare år har han arbetat inom organisationsutveckling och har gjort flera utlandsuppdrag. Två omgångar i New York för Spotify och en omgång i Paris där han just nu håller på att avsluta ett uppdrag för Back Market.

Fyra tips och erfarenheter från Jonas:

1. Tveka inte!

Jonas Åman Foto: Evan Schwarz.

Jag hade aldrig varit i USA innan jag ansökte om att få flytta dit och jobba, och när chansen att få jobba i Paris dök upp tackade jag ja utan att någonsin ha besökt Frankrike och utan att kunna språket. Möjligheterna att få jobba utomlands växer inte på träd, och det värsta som kan hända är att man får ge upp och flytta tillbaka till Sverige och där är det troligen inte sämre än det var innan man åkte.

USA-uppdragen sökte Jonas själv till och blev direktanställd på plats. För att få visum dit krävs att man redan har arbetat i företaget minst ett år.

2. I USA är det förmånligt att vara anställd

Löneläget var i runda slängar det dubbla jämfört med Sverige så det hade inte funnits några fördelar med att gå på traktamente. Och då har vi inte ens nämnt att det är svårt att vara anställd i Sverige och jobba utomlands en längre tid om man vill hålla sig inom lagens ramar.

Uppdraget i Frankrike fick Jonas genom en förfrågan på Linkedin. Då Frankrike är ett EU-land behövdes inga särskilda papper ordnas innan flytt.

3. Det är enklare inom EU

Man måste se till att vara anställd i rätt land för att allt ska fungera med skatt, bank, vård, boende och sådana saker. Men det är mycket enklare inom EU. Löneläget i Frankrike liknar det i Sverige och även skatten är jämförbar.

4. Investera tid i att få vänner

Att skaffa ett nytt nätverk av vänner och att komma in i samhället nämner Jonas som två utmaningar som man ska vara beredd på.

När jag flyttade utomlands första gången upptäckte jag att jag helt hade glömt bort hur man skaffar nya vänner, så var beredd på att behöva investera tid och energi i att komma in i samhället! Eller ja, i alla fall om du vill göra annat än att sitta hemma och spela tv-spel!

Jan Paul Andersson är avdelningschef på WSP och har under sin karriär gjort flera vändor utomlands. Efter civilingenjörsutbildningen inom järnväg i Braunschweig, Tyskland, sökte han Siemens traineeprogram där det ingick utlandstjänstgöring. Där blev han biträdande projektledare för ett projekt i tunnelbanan i New York.

Tre tips och erfarenheter från Jan Paul

1. Chefen bestämmer

Jan Paul Andersson

Det var fantastiskt att få nya perspektiv, som skillnaden i beslutsvägar. I Sverige har vi förmöten för att förankra beslut. Utomlands går det ofta fortare för att chefen bestämmer direkt.

Efter uppdraget i New York åkte Jan Paul Andersson till Österrike för ett annat uppdrag inom tunnelbana för Siemens. Då hade han kvar anställningen i Sverige, vilket han rekommenderar.

2. Fördel att vara anställd i Sverige

 Det är förmånligare än att bli direktanställd. Företaget ser till att du kan ha kvar ditt boende hemma och hjälper till med nytt boende på plats och traktamenten. Det är dyrare för företaget, men tack vare det upplägget binds man mer till arbetsgivaren och kommer hem med värdefulla erfarenheter. Det är en win-win för individen och för företaget.

3. Visa framfötterna och var öppen

Genom utlandserfarenheten har Jan Paul Andersson byggt ett globalt nätverk som han har nytta av både på jobbet och privat. Han rekommenderar att den som vill åka själv visar framfötterna hos arbetsgivaren och aktivt söker upp möjligheten. Dessutom råder han alla att åka med öppet sinne.

 Det tar tid att lära känna nya människor, det behöver man vara förberedd på. Ställ in dig på att vara öppen, nyfiken och att lära nytt. Och kör bara – fördelarna överväger!

Jennie Jensen

Läs fler artiklar om att jobba utomlands:

Guide så hittar du utlandsjobb och tar reda på allt du behöver veta

Utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

Länderna där flest svenska ingenjörer jobbar

1 KOMMENTAR

  1. Jag fick jobb via linkedin i Tyskland som 50 årig forskarutbildad ingenjör 2016, det tog 2 v från första kontakt till intervju på plats utanför Frankfurt (jobbar med bild och signalbehandling inom Adas för bilar). Här möttes jag av röda mattan, dubbel lön, kreativt arbete och bonus. Det tog en vecka att hitta en hyreslägenhet, och cyklar till jobbet. I sverige möttes jag nästan överallt av misstro, arrogans, ålderism, IQtester och värdegrundstrams. Flera av min kollegor och tyskar har varit i sverige och vänt. Jag är inte förvånad, på mitt jobb premieras verkligt ingenjörsarbete, i sverige ska man bli en liten kugge i en maskin och man omges av ett hav av projektledare och ett träsk av processer. Under 15 år på linkedin har jag aldrig någonsin fått erbjudande om jobb från skandinavien, jag får regelbundet erbjudanden från hela EU via linkedin. Jag ser fram ett komma tillbaka till sverige när jag är pensionerad.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER