Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivRehab med VR gör träningen effektivare

Rehab med VR gör träningen effektivare

När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen inte bara roligare. För fysioterapeuten innebär det dessutom helt nya möjligheter att utveckla och anpassa övningarna.

Idén med att använda virtual reality, VR, inom fysioterapi kom från början från fysioterapeuter vid Danderyds Sjukhus. De ville hitta sätt att göra rehabiliteringen mer attraktiv för patienterna. Studier visade nämligen att de allra flesta slarvar med sin rehabträning – endast 20 procent gör de övningar de fått från sin fysioterapeut.

Emil Lilja, civilingenjör i industriell ekonomi och vd för Curest.

– Idén var att göra träningen roligare, som ett spel, berättar Emil Lilja, civilingenjör i industriell ekonomi och numera vd för Curest, företaget som står bakom tekniken.

Löser uppgifter i en konstgjord värld

Resultatet blev en VR-lösning där patienten gör olika rörelseövningar genom att lösa uppgifter i en konstgjord värld. Det kan vara att styra ett flygplan över hinder eller röra sig genom en park.

Övningarna har utvecklats i samarbete mellan fysioterapeuter och forskare och kan anpassas efter individens behov. På samma sätt som i ett spel får patienten direkt feedback på sina prestationer.  Via en webbportal kan sedan både patient och fysioterapeut följa resultaten av träningen.

– Det gör att fysioterapeuten kan jobba mycket mer proaktivt, konstaterar Emil Lilja.

Sensorer samlar information

Fysioterapeuten kan förstås se om patienten utför sina övningar, men tekniken gör det dessutom möjligt att utvärdera och anpassa övningarna för bäst effekt. Sensorer på headsetet samlar in mängder av information vilket gör att även små förbättringar blir synliga.

– Problemet med vanlig fysioterapi är att det är svårt att mäta resultaten. Här får fysioterapeuten objektiva och exakta data om effekten av övningarna de ordinerar, berättar Emil Lilja.

Övningarna triggar belöningssystemen i hjärnan. Mätningar visar att 90 procent gör den träning som de blivit ordinerade när de använder VR.

Idag är tekniken utvecklad för att behandla patienter med nack- och huvudskador, men tanken är att verktyget ska utvecklas för fler delar av kroppen. Bland annat planerar de att lansera eye tracking för ögonrehabilitering. Även övningar för rygg, axlar och skuldror är på gång.

90 procent gör sina övningar

Sedan företagets VR-lösning lanserades 2020 har över 50 kliniker och rehabcenter använt sig av tekniken. Dessutom har Curest själva blivit vårdgivare och har idag egna fysioterapeuter anställda som arbetar helt och hållet på distans med sina patienter.

Emil Lilja konstaterar att den här typen av digital teknik är viktig för att vården ska klara framtidens utmaningar där allt färre ska vårda allt fler.

För honom är det viktigt att ny teknik alltid utgår från patientens behov och förutsättningar. Och att VR inneburit ett lyft för patienterna är uppenbart.

– Den här typen av träning triggar belöningssystemen i hjärnan. Våra mätningar visar att 90 procent som använder VR gör den träning som de blivit ordinerade. Det är en betydlig förbättring jämfört med det gamla sättet att jobba, poängterar Emil Lilja.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?