Korta arbetstiden – också för dem som förhandlat bort övertiden

Foto: GettyImages

Sex motioner till Ingenjörsfullmäktige vill se kortare normalarbetstid och mindre övertidsarbete – och att det ska gälla också dem som är övertidsavlösta. Dessutom föreslår en motion att det ska bli lättare att gå ner i arbetstid från 55.

Redan i dag står det i Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpolitiska program att normalarbetstiden bör sänkas utan att lön och anställningsvillkor påverkas. Men till årets Ingenjörsfullmäktige har det kommit en rad olika förslag för att definiera det här ytterligare.

Listan Ingenjörer i välfärden vill att Sveriges Ingenjörer aktivt driver frågan om att införa 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Bland argumenten finns att det skulle göra att fler kan få jobb och att den arbetsrelaterade ohälsan minskas. (Klicka på den understrukna texten för att läsa motionen)

Sveriges Ingenjörer AB Volvo vill att det förtydligas att sänkning av arbetstid ska göras genom förhandling mellan arbetsmarknadens parter och inte genom lagstiftning. Då kan den kortade arbetstiden anpassas efter förutsättningarna i respektive bransch.

Johan Granberg, Sveriges Ingenjörer i Norr, föreslår att arbetstiden minskas med 1 procent per år. Han vill också att förbundet ska prioritera kortare arbetstid och föreslår därför att man ska stryka kravet att lön och anställningsvillkor inte ska påverkas.   

Skydda dem som avtalat bort övertidsersättningen

En motion som sex av listorna i Ingenjörsfullmäktige står bakom (Akademikerna på Volvo Cars, Sveriges Ingenjörer Syd, Saab-listan, Klöver Dam, Chefer & Ledarskap samt Scaniaingenjörer för trygghet i förändring) konstaterar att företag i allt större utsträckning skriver individuella avtal med medlemmar i Sveriges Ingenjörer där man förhandlar bort övertidsersättningen. Och det här gäller också nyexaminerade.

Tanken är att den som avtalat bort övertidsersättningen ska jobba mer när det är mycket att göra och mindre när det är lugnare. Men i praktiken ges inte tid för återhämtning och medlemmarna jobbar mer och mer.

Listorna vill att Sveriges Ingenjörer tar tag i det här genom att utreda hur situationen är i dag och hur kollektivavtalen skulle kunna anpassas för att skydda återhämning och vila för dem som avtalat bort övertidsersättningen.

En annan motion, som vi skrivit om tidigare, föreslår att de som har kvar övertidsersättningen ska få högre ersättning ju mer övertid de jobbar, för att minska mängden övertid.

Minskad arbetsmängd och flexibel pensionsålder

En motion tar ett bredare grepp på arbetstid. Den tar upp att Sveriges Ingenjörer långsiktigt ska verka för att minska arbetsmängden för förbundets medlemmar. Den vänder sig mot argumentet att det inte är någon idé att minska veckoarbetstiden om alla ändå jobbar mycket övertid.

I stället menar motionärerna att minskad arbetstid inte behöver leda till mer övertid, samtidigt som de tar upp att man också behöver jobba för att minska arbetsbelastningen för ingenjörer, för att få ner den totala arbetstiden.

En annan motion vill att förbundet går emot trenden att åldersgränsen för att ta ut pension höjs och i stället stå för att tjänstepension och allmän pension ska kunna tas ut från 55 års ålder. Dessutom tycker motionären att medlemmar också ska ha rätt att arbeta deltid från 55 års ålder.

Röstar i november

Totalt kom 42 motioner in till höstens Ingenjörsfullmäktige. De bereds nu av Sveriges Ingenjörers förbundskansli och förbundsstyrelse. Sedan är det ledamöterna i Ingenjörsfullmäktige som röstar om motionerna på fullmäktige 17–19 november. Du hittar alla motioner på Sveriges Ingenjörers webb (längst ner på den här sidan).

Sveriges Ingenjörers politiska program hittar du under rubriken ”Våra åsikter” en bit ner på den här sidan (där finns Etik och AI med som ett område, men där finns inget politiskt program ännu).

Fram till Ingenjörsfullmäktige kommer vi att skriva om alla motioner och om förslagen från förbundsstyrelsen. Här hittar du alla artiklar om Ingenjörsfullmäktige 2024 som vi publicerat hittills.

2 kommentarer

  • Martin

    Vill återigen lämna en kommentar för att understryka att detta är för mig som medlem den viktigaste frågan. Tycker även responsen i de kommentarer som följde på artikeln https://ingenjoren.se/2024/05/07/kortare-arbetstid-vill-ha-betalt-for-tid-de-lagger-ner/ visar på att det är fler som tycker det.

    26 september 2024
  • Fredrik

    Inte en dag försent. Dock litar jag att de akademiska facken kommer ta tillräckligt strid för detta. Som ung man med fru och barn, där vi är jämställda i vårt hem blir belastningen enorm att bara klara av en vanlig arbetsvecka och samtidigt hinna och orka med privatlivet. Detta behövs!
    Det var skillnad förr när kvinnan kunde stanna hemma på heltid och man ändå drog in tillräckligt med en lön. Idag klarar man sig knappt med två heltidslöner. Sverige har blivit fattigare och befolkning mer ansträngd.

    26 september 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt