Fler hyrs in till teknikföretag

Antalet konsulter vid teknikföretag har minskat det senaste året. I stället har antalet bemanningsanställda ökat.

Antalet konsulter vid teknikföretag har minskat det senaste året. I stället har antalet bemanningsanställda ökat.

– Det är små förändringar, men jag är rätt övertygad om att bemanningsbranschen går väldigt bra nu, efter de kontakter jag har haft med företagen. Jag tror att de kommer att växa under det kommandet året och att det beror på förväntningar på förbättringar i konjunkturen, säger Lars Garnefält, ombudsman på Sveriges Ingenjörer för tjänstesektorn.

Bland teknikkonsulter och tekniska specialister sker cirka 90 procent av inhyrningen från konsultbolag, medan drygt 90 procent av inhyrda på arbetarsidan kommer från bemanningsföretag, enligt medlemsomrganisationen Teknikföretagen, som företräder 3 600 företag. I en rapport över bemanningen anger organisationen att antalet inhyrda personer på företag inom teknikområdet är 200 fler i år jämfört med förra året. Siffran är nu uppe i 34 400 personer. Det motsvarar 11,6 procent av de anställda.

Antalet konsulter, som brukar vara rådgivande specialister inom ett visst område, minskar från 18 800 förra året till 17 200 i år. Samtidigt har antalet bemanningsanställda ökat. Drygt 17 200 personer, det vill säga lika många som antalet konsulter, som arbetar inom teknikområdet beräknas vara inhyrda via ett bemanningsföretag, jämfört med 15 400 personer förra året.

Robert Tenselius, Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen.

Robert Tenselius, Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen.

– Vi ser att fler inhyrda kommer från bemanningsföretag och min bedömning är att det beror på ett mer stabilt konjunktursläge. Det är lite mer att göra i företagen nu, men eftersom man ändå inte riktigt vet hur det kommer att se ut mer långsiktigt tar man in inhyrd personal, säger Robert Tenselius, ekonom på Teknikföretagen.

För konsulternas del är det inget trendbrott vi ser, enligt Robert Tenselius. Trendmässigt har inhyrningen av konsulter snarare ökat, säger han.

Det är de stora bolagen, med minst 500 anställda, som står för ökningen av inhyrd personal, medan antalet har minskat bland små och medelstora företag. Att personal hyrs in beror enligt Teknikföretagen främst på att företag behöver kunna ställa om snabbt när efterfrågan varierar och att ”rätt” kompetens behövs inom tidsbestämda projekt. Det förstämda är vanligare för inhyrda arbetare medan det andra är vanligare för inhyrda tjänstemän, som i högre grad kommer in som konsulter.

– Det finns en lång lista med skäl till att teknikföretagen hyr in personal. På arbetarsidan, det vill säga bland produktionspersonal, är omställningsförmågan det tydligast dominerande. Sedan finns även skälet att företagen vill ha en lite mer långsiktig buffert i sin bemanning. Det skäl som finns med hela tiden är att man vill hitta personer att anställa bland de inhyrda, säger Robert Tenselius.

Inhyrningen av teknikkonsulter följer en lite annan logik eftersom den följer utvecklingsprojekt inom företagen.

– Om många företag jobbar med att ta fram nya motorer till exempel, då behöver man fler konsulter. Men trendmässigt skulle jag ändå säga att inhyrningen av teknikkonsulter har ökat de senaste åren.

På det stora hela väntas företagen hyra in färre personer de kommande åren, men någon större förändring lär det inte bli, enligt Robert Tenselius.

Antalet inhyrda teknikkonsulter och tekniska specialister är ungefär 16 000 stycken, enligt rapporten. Antalet inhyrda arbetare är 14 000 stycken. Bland andra tjänstemän och övriga konsulter är drygt 4 000 inhyrda.

Rapporten är baserad på svar från 454 bolag som har redogjort för läget i maj/juni. Läs hela rapporten här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar