Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivForskare: Överdrivna farhågor om kvotering

Forskare: Överdrivna farhågor om kvotering

Forskaren Johanna Rickne berättar om studien om kvotering. Foto: Ingenjören
Forskaren Johanna Rickne berättar om studien om kvotering. Foto: Ingenjören

Ett av de vanligare argumenten mot kvotering, att det kan skada kompetensen i en organisation, får inte stöd av forskare i en ny rapport.

Bland argumenten mot kvotering finns särskilt två som brukar lyftas fram: att kvotering skulle kunna skada kompetensen i en organisation genom att ersätta kompetenta män med ”medelmåttiga” kvinnor och att metoden också skadar kvinnors karriärmöjligheter, då deras kompetens kan ifrågasättas om de har ”kvoterats in”. Forskarna bakom en ny rapport från studieförbundet SNS har kommit fram till att det inte är ”medelmåttiga” kvinnor som ersätter kompetenta män vid kvotering, tvärtom.

läs mer

Läs hela rapporten ”Könskvotering, kompetens och karriär” här.

Se seminariet om rapporten här.

Forskarna Johanna Rickne, Torsten Persson och Olle Folke har tittat närmare på effekterna av ”Varannan damernas” ett socialdemokratiskt initiativ som startade inför valet 1994 och innebar att partiet varvade manliga och kvinnliga politiker på sina valsedlar, både lokalt och nationellt. Detta arbete har enligt studien lett till att kompetensnivån bland de manliga politikerna höjdes, framför allt bland män i ledarskiktet, medan den för kvinnornas del antingen höjdes eller förblev oförändrad.

Enligt forskaren Johanna Rickne, som berättade om studien under ett seminarium på SNS på torsdagen, bygger tanken på att kvotering kan hota kompetensen i en organisation på att den redan i dag skulle bygga på meritokratisk rekrytering, det vill säga att begåvning, utbildning, utbildningsresultat och prestationer är det som avgör befordran. Men det finns anledning att ifrågasätta att meritokrati råder överallt, något som får stöd i tidigare forskning, berättade Johanna Rickne.

–  Vem som blir rekryterad och befordrad kan bero på vem känner, fördomar om män och kvinnors kompetens, nätverk, bekantskaper, incitament att kringgärda sig med likasinnade och så vidare. Så om vi har den här typen av brister i meritokratin som gör att det blir svårare för kvinnor att komma in, och lättare för män, då skulle kvotering kunna fungera som en förbättring av meritokratin genom att man skakar om det här icke-meritokratiska rekryteringssystemet. Vår forskning visar att om man inför kvotering så är de här farhågorna om att kompetensen skulle försämras och kvinnors karriärmöjligheter skulle försämras väldigt överdriven. Inom politiken hittar vi snarare det motsatta.

Kan man överföra rapportens slutsatser till näringslivet? Henrik Saxborn, vd på Castellum, som deltog i en paneldiskussion under seminariet, menar att jämställdhet är viktigt även för företagens framtida attraktivitet och kunskapsnivå. Framgångsrika företag kännetecknas av mångfald, menar han, och företag som inte har en mångfald i både styrelse och bland sina anställda kommer inte att klara sig lika bra som de som har det, tror han.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.