Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVarning för galopperande frustration

Varning för galopperande frustration

Att det ibland uppstår gnissel på jobbet är varken ovanligt eller farligt. Men låt inte gnisslet växa till missnöje. Var uppmärksam på signaler, ta reda på varför du känner irritation och undvik att bli ett offer för galopperande frustration.

De flesta som arbetar tillbringar större delen av sin vakna tid på jobbet och det är inte konstigt om det ibland blir konflikter. Den miljö som präglar arbetslivet idag innebär ofta ett högt medarbetarengagemang, där allas åsikter och olikheter behövs för att lösa uppgifterna.

Thomas Jordan, Göteborgs universitet.

– Det finns en förväntan att bli hörd och att få vara med och bestämma på ett helt annat sätt än förr då det var ett mer hierarkiskt ledarskap. Det i sig ökar konflikpotentialen. Dessutom har marginalerna blivit mindre. Tempot är högre och det finns mindre utrymme för att socialisera och småprata, säger Thomas Jordan, lektor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet som bland annat forskar på arbetsplatskonflikter.

Han konstaterar att det finns fem vanliga teman för konflikter. Det kan handla om fördelningen, positioner, organisationsstrukturen, beteenden eller övertygelsefrågor.

Fem teman för konflikter

  1. Fördelningsfrågor – av tid, arbetsuppgifter eller pengar.
  2. Positionsfrågor – ansvar, roller eller arbetsuppgifter.
  3. Strukturfrågor – mål, regelverk, arbetssätt och rutiner.
  4. Beteendefrågor – önskemål om hur vi vill att folk ska bete sig.
  5. Övertygelsefrågor – handlar om den inre övertygelsen, världsbild eller trosuppfattningar.

Det mest besvärliga av dessa teman är beteendefrågorna som kan handla om att man är frustrerad över någon annans bemötande eller att man har kritiska åsikter om hur andra sköter sitt arbete.

– De kan vara svårare att kommunicera, men det beror också på vad arbetsplatsen erbjuder för stöd och om det finns naturliga forum för att ta upp den här typen av frågor.

För att undvika att konflikter växer sig stora är det därför viktigt att det finns utrymmen för att prata om det vardagliga arbetet. Ta en kvart per dag eller vecka och stäm av – hur har dagen/veckan varit, vad händer imorgon, vilka problem har du stött på, finns det saker som är oklara? Genom att göra detta regelbundet blir det också lättare att samtala om saker som skaver.

Det är dock sällan som det finns en enda orsak till att konflikter uppstår, ofta är det en kombination av både relationsfrågor, olika uppfattningar om hur jobbet ska göras och otydlighet i organisationen. När konflikter uppstår handlar det om att en part har blockerade önskemål och kör fast när hen försöker göra något åt dem. Ibland kan man känna av en begynnande konflikt i syrliga kommentarer eller en obekväm stämning. Ett gott råd är att vara uppmärksam på signaler och att tidigt öppna för samtalet istället för att vänta på att konflikten ska växa till sig.

– Bli inte offer för en galopperande frustration, säger Thomas Jordan. Om du själv känner att något är fel kan det vara bra att ställa sig frågan ”varför?”, vilka är de önskemål som blir blockerade och hur kan jag hantera dem på bästa sätt?

Att ge generella råd om hur man bäst hanterar konflikter på arbetsplatsen är omöjligt, poängterar Thomas Jordan. Det är som att fråga en läkare om hur man botar sjukdomar, allt beror förstås på situationen. Men han delar ändå med sig av tre generella tips som är viktiga att tänka på när det uppstår konflikter på jobbet:

  1. Ta reda på vad det handlar om. Vilka är de önskemål som blir blockerade? Vilken typ av konflikt är det? Handlar det om individfrågor, relationen mellan olika parter eller uppstår de här problemen på grund av organisationen?
  2. Var uppmärksam på hur folk beter sig. Se till att leda in agerandet i mer lösningsorienterade banor.
  3. Dra inte förhastade slutsatser. Se till att ta del av de berördas egna synsätt innan du drar slutsatser om vad problemet är och hur det ska hanteras.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.