Ericsson fortsätter satsa på sommarjobb på distans

För att stärka känslan av samhörighet bjöd Ericsson in sommarjobbarna till coronasäkrade aktiviteter i det mindre formatet.

Förra sommaren tog Ericsson emot drygt 400 studenter på sommarjobb. Trots läget med distansarbete blev det en succé. ”Alla ansträngde sig till det yttersta för att sommarjobbarna skulle få en bra upplevelse” säger Anders Österlund på Ericsson.

Att bygga upp ett nära samarbete med studenter är ett viktigt led i Ericssons strategi för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Förutom att erbjuda praktikplats och möjlighet att göra examensarbete på företaget jobbar de bland annat tillsammans med studentambassadörer för att skapa en länk mellan studier och arbetsliv.

Här spelar också sommarjobb en viktig roll. Redan på hösten inför nästa års sommar börjar Ericsson marknadsföra och ta emot ansökningar. I mars förra året, när coronapandemin var ett faktum och många av de anställda på Ericsson uppmanades att arbeta hemifrån, hade Ericsson därför redan anställt de flesta av sommarjobbarna. Detta innebar att de skulle vara tvungna att ställa om allt.

– Men alla chefer och handledare var beredda att köra ändå. Så vi bestämde oss för att ta emot sommarjobbarna digitalt och satsa på att skapa något utöver det vanliga, berättar Anders Österlund som är ansvarig för Ericssons arbetsgivarvarumärke.

Möten från hela världen

Normalt sett brukar Ericsson ha en gemensam onboarding för alla sommarjobbare i juni där presentationer av företaget kombineras med sociala aktiviteter och tillfällen att lära känna varandra. Den här sommaren blev det ett helt digitalt event.

Anders Österlund, Head of Employer Branding and People Expericnce på Ericsson

– Det blev faktiskt bättre när vi körde allt digitalt, alla blev mer delaktiga. Dessutom kunde vi ha med medarbetare från olika delar av världen, något som vi inte gjort tidigare.

För att stärka känslan av samhörighet arrangerade de digitala lunchaktiviteter för sommarjobbarna fyra dagar i veckan. Två dagar med sociala aktiviteter, som exempelvis frågesport, och två dagar med inspirationsföreläsningar med experter inom olika områden.

Dessutom arrangerade de ett antal mindre fysiska träffar. De tog helt enkelt reda på var sommarjobbarna fanns rent fysiskt, satte upp ett partytält och bjöd in dem att titta förbi och säga hej – på ett coronasäkert sätt.

Gott betyg från sommarjobbarna

När sommaren var slut kunde de summera den som den bästa någonsin. Resultaten från sommarjobbarnas utvärderingar slog nämligen alla rekord.

– Vi brukar få bra resultat, men det var extremt mycket bättre den här gången. Kanske var förväntningarna lite lägre, men jag tror också att det beror på att alla ansträngde sig till det yttersta för att de skulle få en bra upplevelse.

Anders Österlund tar detta som ett bevis på att digitaliseringen verkligen går åt rätt håll, att teknik, verktyg och infrastruktur fungerar. Och att det går att arbeta på distans om man verkligen satsar på det.

– Vi gjorde detta med mycket hjärta, entusiasm och lyhördhet och jag är otroligt stolt över alla inblandade, förklarar han.

Inspiration för fler

Eftersom mycket fortfarande är osäkert kring coronapandemin har Ericsson nu planerat för ett liknande upplägg denna sommar. Den här gången kommer de dock att utöka inspirationsföreläsningarna till en bredare målgrupp än enbart sommarjobbarna. Dessutom hoppas de kunna involvera studenterna ännu mer och göra dem mer delaktiga i aktiviteterna.

Anders Österlunds råd till andra som tar emot praktikanter, sommarjobbare och nyanställda är att tänka på hur viktigt det är med kommunikationen – att de nya verkligen förstår sitt sammanhang och känner sig delaktiga i verksamheten. Se också till att det finns aktiviteter och forum där de som vill och har behov av det har möjlighet att träffa andra, tipsar han.

– Ha möten ute, träffa varandra över en termos. Var inte rädd för att testa nya saker även om det ibland blir fel, att ljudet hackar eller att man kommer av sig och missar saker. Att göra är att lära och det är viktigare att göra saker än att det blir perfekt rätt, säger Anders Österlund.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar