Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEricsson fortsätter satsa på sommarjobb på distans

Ericsson fortsätter satsa på sommarjobb på distans

Förra sommaren tog Ericsson emot drygt 400 studenter på sommarjobb. Trots läget med distansarbete blev det en succé. ”Alla ansträngde sig till det yttersta för att sommarjobbarna skulle få en bra upplevelse” säger Anders Österlund på Ericsson.

Att bygga upp ett nära samarbete med studenter är ett viktigt led i Ericssons strategi för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Förutom att erbjuda praktikplats och möjlighet att göra examensarbete på företaget jobbar de bland annat tillsammans med studentambassadörer för att skapa en länk mellan studier och arbetsliv.

Här spelar också sommarjobb en viktig roll. Redan på hösten inför nästa års sommar börjar Ericsson marknadsföra och ta emot ansökningar. I mars förra året, när coronapandemin var ett faktum och många av de anställda på Ericsson uppmanades att arbeta hemifrån, hade Ericsson därför redan anställt de flesta av sommarjobbarna. Detta innebar att de skulle vara tvungna att ställa om allt.

– Men alla chefer och handledare var beredda att köra ändå. Så vi bestämde oss för att ta emot sommarjobbarna digitalt och satsa på att skapa något utöver det vanliga, berättar Anders Österlund som är ansvarig för Ericssons arbetsgivarvarumärke.

Möten från hela världen

Normalt sett brukar Ericsson ha en gemensam onboarding för alla sommarjobbare i juni där presentationer av företaget kombineras med sociala aktiviteter och tillfällen att lära känna varandra. Den här sommaren blev det ett helt digitalt event.

Anders Österlund, Head of Employer Branding and People Expericnce på Ericsson

– Det blev faktiskt bättre när vi körde allt digitalt, alla blev mer delaktiga. Dessutom kunde vi ha med medarbetare från olika delar av världen, något som vi inte gjort tidigare.

För att stärka känslan av samhörighet arrangerade de digitala lunchaktiviteter för sommarjobbarna fyra dagar i veckan. Två dagar med sociala aktiviteter, som exempelvis frågesport, och två dagar med inspirationsföreläsningar med experter inom olika områden.

Dessutom arrangerade de ett antal mindre fysiska träffar. De tog helt enkelt reda på var sommarjobbarna fanns rent fysiskt, satte upp ett partytält och bjöd in dem att titta förbi och säga hej – på ett coronasäkert sätt.

Gott betyg från sommarjobbarna

När sommaren var slut kunde de summera den som den bästa någonsin. Resultaten från sommarjobbarnas utvärderingar slog nämligen alla rekord.

– Vi brukar få bra resultat, men det var extremt mycket bättre den här gången. Kanske var förväntningarna lite lägre, men jag tror också att det beror på att alla ansträngde sig till det yttersta för att de skulle få en bra upplevelse.

Anders Österlund tar detta som ett bevis på att digitaliseringen verkligen går åt rätt håll, att teknik, verktyg och infrastruktur fungerar. Och att det går att arbeta på distans om man verkligen satsar på det.

– Vi gjorde detta med mycket hjärta, entusiasm och lyhördhet och jag är otroligt stolt över alla inblandade, förklarar han.

Inspiration för fler

Eftersom mycket fortfarande är osäkert kring coronapandemin har Ericsson nu planerat för ett liknande upplägg denna sommar. Den här gången kommer de dock att utöka inspirationsföreläsningarna till en bredare målgrupp än enbart sommarjobbarna. Dessutom hoppas de kunna involvera studenterna ännu mer och göra dem mer delaktiga i aktiviteterna.

Anders Österlunds råd till andra som tar emot praktikanter, sommarjobbare och nyanställda är att tänka på hur viktigt det är med kommunikationen – att de nya verkligen förstår sitt sammanhang och känner sig delaktiga i verksamheten. Se också till att det finns aktiviteter och forum där de som vill och har behov av det har möjlighet att träffa andra, tipsar han.

– Ha möten ute, träffa varandra över en termos. Var inte rädd för att testa nya saker även om det ibland blir fel, att ljudet hackar eller att man kommer av sig och missar saker. Att göra är att lära och det är viktigare att göra saker än att det blir perfekt rätt, säger Anders Österlund.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?