15 procent högre ingångslön för kvinnor – och fritt val av risk i tjänstepensionen

Ingenjörer vid whiteboard

Ett antal tunga listor i Ingenjörsfullmäktige står bakom en motion om att ta ställning för högre ingångslöner för kvinnliga ingenjörer. (personerna på bilden har inget med artikeln att göra) Foto: Johanna Åkerberg Kassel/Bredda bilden

Inför ojämställda ingångslöner till kvinnors fördel för att få bort löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det är ett av förslagen till höstens Ingenjörsfullmäktige. I år har 42 motioner kommit in och 10 av dem handlar om lön och pension.

För några år sedan var ingångslönerna lika för kvinnliga och manliga ingenjörer. Men de senaste åren har männens ingångslöner dragit ifrån – trots att de kvinnliga studenterna totalt sett har bättre betyg och tar examen snabbare.

Det här skriver Sveriges Ingenjörer Syd, Klöver Dam, Sveriges Ingenjörer AB Volvo, Chefer & Ledarskap, Mera pang för pengarna och Ericssonlistan i en motion till Ingenjörsfullmäktige. De föreslår att Sveriges Ingenjörer tar ställning för att ingångslönen för nyexaminerade kvinnor ska vara 15 procent högre än mäns på populationsnivå – så att mönstret med högre löner för män inte cementeras tidigt. (du kan läsa hela motionerna genom att klicka på länken/understrykningarna)

En annan motion, från Sveriges Ingenjörer Norr, föreslår att det ska gå att fritt välja risknivå i tjänstepensionen. I dag begränsas valet till exempel hos Collectum/ Avtalat till 100 procent traditionell försäkring alternativt 50 procent traditionell och 50 procent fondförsäkring. Det borde ändras till att kunna välja allt från ett ickevalsalternativ (motsvarande AP7 Såfa) och upp till 100 procent fondförsäkring.

Inte behöva bli chef för att höja lönen

Ett annat förslag är att bli vassare i att främja specialisters löner, så att man inte ska behöva bli chef för att få högre lön.

Ytterligare en motion handlar om att ta fram en tydlig strategi för att uppnå Sveriges Ingenjörers mål för lönerna, och att den strategin ska presenteras för fullmäktige varje år.

Förbättra löneprocessen

En motion går in på problem när lönerna revideras: Att strukturen för lönerna kan ligga fel, alltså när ingenjörers löner ligger för lågt i förhållande till andra grupper eller roller (vilket inte rättas till med en procentuell årlig ökning). Att företag kan lägga sig på nivån för märket (industrins förhandlade nivå för löneökningar) även när det går väldigt bra för företaget. Och, för det tredje, att en arbetsgivare kan låta bli att komma överens med det lokala facket, och då kan komma billigare undan i förhandlingarna.

För att komma till rätta med det här föreslår motionärerna bland annat en pott, utöver märket, för att justera lönestrukturen, och att det ska införas mekanismer som gör det dyrare för arbetsgivaren att inte komma överens med facket lokalt.  

Andra förslag som kommer upp i motionerna:

Röstar i november

Totalt kom 42 motioner in till höstens Ingenjörsfullmäktige. De bereds nu av Sveriges Ingenjörers förbundskansli och förbundsstyrelse. Sedan är det ledamöterna i Ingenjörsfullmäktige som röstar om motionerna på fullmäktige 17–19 november. Du hittar alla motioner på Sveriges Ingenjörers webb (längst ner på den här sidan).

Sveriges Ingenjörers politiska program hittar du under rubriken ”Våra frågor” en bit ner på den här sidan (där finns Etik och AI med som ett område, men där finns inget politiskt program ännu).

Det här är den första artikeln om motionerna till årets Ingenjörsfullmäktige. När vi publicerat fler så hittar du dem här.

9 kommentarer

  • S

    Helt galet! Jag varit medlem i över 30 år men går detta igenom kommer jag avsluta mitt medlemskap.

    16 september 2024
  • Medelålders ingenjör.

    Skall Sverige ingenjörer verkligen driva en linje att sätta upp riktmärken för att det skall vara olikheter mellan kön pga. generaliseringar. Finns det inte manliga medlemmar med lägre löner än kvinnliga medlemmar.

    Skulle dess motioner verkligen ha tillåtits läggas fram för omröstning om det skulle varit ett förslag om att sänka kvinnors rättigheter och förutsättningar i yrkeslivet.

    Ett fackförbund bör värna om alla medlemmar oberoende av kön.

    14 september 2024
  • Nordlig ingenjör

    Att generalisera på detta sätt kan aldrig vara en god idé då alla familjer är olika. I min familj är det jag som tar ALLA VAB-, kompetensutvecklings- och lovdagar för barnen.

    Ironiskt nog för denna debatten har jag även lägre lön än mina kvinnliga ingenjörskollegor på avdelningen. Trots bättre betyg och flera års längre erfarenhet.

    Känns tråkigt att behöva marginaliseras av mitt fackförbund nu också.

    13 september 2024
  • IT-specialist i Norrland

    Detta är ju fullständigt vansinnigt.

    12 september 2024
  • Ingenjör i norr

    Man tror ju att de skämtar. Aktiv diskriminering kan aldrig vara rätt väg att gå om man tror på allas lika värde.

    12 september 2024
  • pH

    Redovisa gärna bevis på att männens löner är högre än kvinnors, på samma företag med exakt samma förutsättningar. Jag tror det i stor utsträckning beror på att män ofta väljer mindre företag och konsultföretag där lönerna oftast är högre.

    12 september 2024
    • ÅH

      På företaget där jag jobbar så hittar man varje år i samband med lönekartläggningen (krav enligt diskrimineringslagen) flertalet kvinnor som av oförklarliga skäl har lägre lön trots likvärdiga arbetsuppgifter och förutsättningar. Så bevisen finns…tyvärr.

      12 september 2024
  • Manlig ingenjör

    Införs aktiv diskriminering av män så är det sista droppen för min del. Då lämnar jag Sveriges ingenjörer och söker till ett fack som faktiskt vill representera sina medlemmar.
    För er som jobbar på Volvo, Ericsson med flera som föreslår detta så skulle jag rekommendera er att aktivt framföra er protest eller byta fackförbund.
    Snudd på skäl för uteslutning då detta knappast kan höra till värdegrund för Sveriges ingenjörer!?

    10 september 2024
    • Ännu en

      Instämmer till fullo.

      12 september 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt