Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHon är nominerad till årets Levipris

Hon är nominerad till årets Levipris

Anna Williamsson
Anna Williamsson har chansen att vinna årets Levipris. Foto: Staffan Larsson.

Anna Williamsson är doktorand vid Kungliga Tekniska högskolan. Hon vill bidra till att forma ingenjörer som i sin tur kan bidra till ett hållbart arbetsliv.

Det står nu klart vilka bidrag som är med och tävlar om årets Levipris. En utmärkelse som grundades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskaren, professor Lennart Levi. Tanken med priset är att sporra teknologer och stimulera kvaliteten i undervisningen i arbetsmiljöfrågor.

De nominerade har fått i uppgift att spela in en film där de presenterar sin idé, som följs av en idépresentation i oktober. Därefter kommer vinnaren, som utses av en särskild kommitté, att motta 2015 års Levipris i samband med ett seminarium om arbetsmiljö. Ett seminarium som anordnas den 4 december av Sveriges Ingenjörer.

En av de nominerade är Anna Williamsson, doktorand vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH. När Ingenjören får en pratstund berättar hon att det känns jätteroligt och att nomineringen är en belöning i sig.

Kan du berätta lite om ditt bidrag?

– Jag arbetar med undervisning och forskning som rör arbetsmiljö och ansvarar bland annat för en kurs om hållbar utveckling och ergonomi på KTH. Jag har fört en dialog med grundutbildningsansvarig angående möjligheten att få arbetsmiljöundervisning utlagd under de första tre åren på våra ingenjörsprogram, som har inriktning medicinsk teknik. Det här läsåret blir första året vi jobbar på det viset. Fokus är att försöka aktualisera ergonomi och arbetsmiljö för studenterna genom att använda exempel och verkliga fall från deras kommande bransch, och på så sätt öka kunskapen om arbetsmiljöfrågor.

Hur väcktes idén till det här?

– Med kursen ”Hållbar utveckling och ergonomi” på sex högskolepoäng vill jag kunna bidra med något mer än bara sex registrerade högskolepoäng. Jag har haft svårt att förlika mig med att arbetsmiljö är en separat del av utbildningen. Det har bidragit till att intresset för arbetsmiljö som ämne har varit lågt. Jag tror det är bra att lyfta fram samhälleliga och mänskliga behov så tidigt som möjligt i utbildningen, och sedan återkomma till det flera gånger under utbildningens gång. Då tror jag att vi examinerar ingenjörer med bättre verklighetsförankring som är bättre förberedda på arbetslivets utmaningar.

Har du stött på några utmaningar?

– Arbetsmiljö är ett svårt ämne att knyta an till och förstå sig på när man inte har någon arbetslivserfarenhet. Det är många som inledningsvis inte har kunnat se hur arbetsmiljöfrågor berör, samt vilka konsekvenserna kan bli om man som ingenjör bortser från ämnet. Därför är det svårt att lägga en hel kurs om arbetsmiljö tidigt i ingenjörsprogrammen. Jag har verkligen lobbat för att studenterna ska få så bra utgångsläge som möjligt för att kunna ta till sig ämnet. Förutsättningarna är bättre om de bekantat sig med ämnet tidigt i programmet och om de haft krav på sig att ta med arbetsmiljö i beräkningarna i praktiska projektkurser. När de sedan går större delen av kursen sitt tredje år, har de ofta också fått mer arbetslivserfarenhet och en större mognad att kunna reflektera kring arbetsmiljö och sitt bidrag som ingenjör.

Varför ska du vinna Levipriset?

– Anledningen till att jag ska vinna är för att jag har arbetat för en större förändring av arbetsmiljö i grundutbildningen. Min förhoppning är att arbetsmiljöundervisningen på min skola inte ska hänga på en eller ett par eldsjälar, för det blir väldigt sårbart. Jag tror på ett arbetssätt som engagerar flera för att det ska vara hållbart över tid. Därför har det varit viktigt, och är viktigt för mig att samverka med lärare från andra kurser och ämnesområden, för att tillsammans kunna skapa ett mervärde för studenterna.

Sandra Forsvik

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?