Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKlas jobbar på distans - 80 mil från kontoret

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

Med pandemin fick distansjobbandet rejält fäste. Nu arbetar de flesta av ingenjörerna på Permascand ofta hemifrån. Men upplägget är inte nytt. Klas Fredriksson har jobbat så här i mer än tio år.

Den boom som distansarbetandet fick under pandemin tycks på många håll ha avtagit, och det snabbt, att döma av den rundringning Ingenjören gjort bland ett antal större svenska företag. Tillbaka till kontoret är trenden. Flera av jättarna inom basindustrin har också som uttalad policy att ingenjörerna ”ska finnas på plats”. Men möjligheter till mer flexibla upplägg finns, på vissa håll mer idag än innan pandemin.

Klas Fredriksson

Ålder: 52.
Bor: Vidkärr, Göteborg.
Arbete: Teknisk säljare för Permascand AB i Ljungaverk.
Titel: Business Director – Industrial Solution.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning kemiteknik, KTH, examen 1997.
Fritid: Friluftsliv, vandring, kajakpaddling, skidåkning på längden och utför.

Ett företag som tidigt använt distanslösningar som ett sätt att rekrytera och behålla personal är Permascand i Ljungaverk, ungefär sju mil väster om Sundsvall.

Bolaget utvecklar och tillverkar elektroder och beläggningar till företag och industri. Av de 130 anställda är ungefär 25 ingenjörer, varav de flesta numera jobbar hemifrån några dagar i veckan.

Klas Fredriksson har lång erfarenhet av distansjobb i bolaget. Han kände sig 2011 klar med sina utlandsår i Tyskland, där han jobbat som civilingenjör inom den elektrokemiska industrin. När han och sambon skulle flytta tillbaka till Sverige fick Permascand korn på honom.

– De ville ha någon med min bakgrund och erbjöd mig jobb. Eftersom jag ville bo i Göteborg fick jag okej på att arbeta på distans.

Sedan dess sitter han ofta hemma i 50-talshuset i Vidkärr, ett villaområde i Göteborg, och sköter sitt arbete för bolaget, vars huvudkontor alltså ligger ungefär 80 mil norrut. Ibland åker han in till det lokala kontor som Permanscand har i Göteborg, men många dagar jobbar han hemifrån. Ungefär en gång i månaden åker han upp till anläggningen i Ljungaverk.

Frihet under ansvar

Det bästa med upplägget tycker han inte är själva distansarbetande i sig.

– För mig handlar det mest om att jag har en arbetsgivare och chef som låter mig jobba väldigt självständigt. Vi är överens om hur min prestation kan mätas och vilka resultat jag förväntas uppnå. Friheten och ansvaret att själv lägga upp mitt arbete efter de riktlinjerna uppskattar jag väldigt mycket, säger Klas Fredriksson.

I uppdraget som teknisk säljare, med världen som arbetsfält, är hans kompetens som ingenjör viktig. Jobbet är komplext och innehåller flera olika arbetsuppgifter. Det handlar om allt från insamling av information och analys av material till kundkontakter och avtalsskrivande. När uppgifterna underlättas av arbete på två skärmar föredrar han det lokala kontoret. När kundkontakter och annat kan skötas med laptopen sitter han i ett rum hemma i huset.

Ute i solen jobbar han däremot inte.

Permascand

Företaget utvecklar och tillverkar elektroder och beläggningar till företag och industri. Komponenterna används bland annat i vattenreningssystem och vätgasproduktion. Kunderna finns över hela världen. Bolaget grundades 1971.

Med 130 anställda, varav ett tjugotal ingenjörer, är bolaget Ånge kommuns största arbetsgivare.

– Nej, när jag har rast kan jag kan ta med kaffekoppen och gå ut och sätta mig. Men det är svårt med skärmjobb utomhus. Det är skönare att sitta inne.

”Känt mig inkluderad från start”

Att börja sin anställning direkt på distans var en utmaning, inte minst avståndet till kollegorna.

– Nackdelen med distansjobbet är helt klart den sociala biten. Det beror förstås mycket på vad man är för person. För mig har det ändå funkat bra.

I början besökte Klas Fredriksson anläggningen i Ljungaverk ofta, och i längre perioder, både för att lära känna kollegor och få inblick i produktionen.

– Jag har känt mig inkluderad från start. Det är en bra miljö och jag har alltid känt mig välkommen. Det är inget som ska tas för givet. Jag har kompisar som jobbat på det här sättet som haft det besvärligt.

”Du måste engagera dig”

Besöken på plats tycker han är väldigt viktiga. Det händer saker hela tiden, företaget växer och ny personal kommer, så det gäller att hålla sig uppdaterad. När han besöker huvudkontoret avsätter han därför tid för att ”bara gå runt” i anläggningen, se sig omkring, spontant stöta på folk och prata med dem.

– Det du får gratis om du arbetar på plats får du anstränga dig för att få som distansjobbare. Det går inte att sitta själv på din kammare, du måste engagera dig och intressera dig för vad som händer på alla avdelningar.

Det gäller även på hemmaplan. Om kollegan i Göteborg säger att han tänker åka in till lokala kontoret en viss dag blir Klas Fredrikssons svar ofta:

– Då gör jag också det, vi ses där!

Nu distansjobbar fler

Klas Fredriksson och ett par till har varit något av pionjärer i distansarbetandet, som numera fått ett brett genomslag på Permanscand. Ett tjugotal av de runt 25 ingenjörerna har i dag olika former av distansupplägg.

Lena Oskarsson Engberg, HR-chef på Permascand.

– Efter pandemin har vi sett att det funkar bra. Det är ett lyckosamt och även produktivt arbetssätt, så vi fortsätter med det, säger bolagets HR-chef Lena Oskarsson Engberg.

Merparten av distansarbetarna bor i trakterna kring Sundsvall eller på andra platser i Västernorrland. Oftast handlar det om två–tre dagars hemmajobb i veckan, i snitt någonstans strax under halva arbetstiden.
HR-chefen betonar att distansarbetandet måste ha ordnade former, med regelbunden och tydlig uppföljning. Att företaget är lyhört för synpunkter kring arbetsmiljö och psykosociala bitar är också viktigt. Men fördelarna med distansupplägget är många, menar hon.

– Det är här för att stanna. Vi går ditåt i samhället, med digitala plattformar som gör det möjligt. För våra medarbetare innebär det också en fantastisk möjlighet att kunna kombinera jobb, fritid och familj, säger Lena Oskarsson Engberg.

Bertil Janson

Fler fler artiklar om distansarbete:

Distansarbete kan locka 60 000 ingenjörer att byta jobb

Hitachi tecknar avtal för distansarbete

Kommuner testar former för distansarbete

Lokalkontor blir hubbar när myndigheter öppnar för distansarbete

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.