Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKlas jobbar på distans - 80 mil från kontoret

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

Med pandemin fick distansjobbandet rejält fäste. Nu arbetar de flesta av ingenjörerna på Permascand ofta hemifrån. Men upplägget är inte nytt. Klas Fredriksson har jobbat så här i mer än tio år.

Den boom som distansarbetandet fick under pandemin tycks på många håll ha avtagit, och det snabbt, att döma av den rundringning Ingenjören gjort bland ett antal större svenska företag. Tillbaka till kontoret är trenden. Flera av jättarna inom basindustrin har också som uttalad policy att ingenjörerna ”ska finnas på plats”. Men möjligheter till mer flexibla upplägg finns, på vissa håll mer idag än innan pandemin.

Klas Fredriksson

Ålder: 52.
Bor: Vidkärr, Göteborg.
Arbete: Teknisk säljare för Permascand AB i Ljungaverk.
Titel: Business Director – Industrial Solution.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning kemiteknik, KTH, examen 1997.
Fritid: Friluftsliv, vandring, kajakpaddling, skidåkning på längden och utför.

Ett företag som tidigt använt distanslösningar som ett sätt att rekrytera och behålla personal är Permascand i Ljungaverk, ungefär sju mil väster om Sundsvall.

Bolaget utvecklar och tillverkar elektroder och beläggningar till företag och industri. Av de 130 anställda är ungefär 25 ingenjörer, varav de flesta numera jobbar hemifrån några dagar i veckan.

Klas Fredriksson har lång erfarenhet av distansjobb i bolaget. Han kände sig 2011 klar med sina utlandsår i Tyskland, där han jobbat som civilingenjör inom den elektrokemiska industrin. När han och sambon skulle flytta tillbaka till Sverige fick Permascand korn på honom.

– De ville ha någon med min bakgrund och erbjöd mig jobb. Eftersom jag ville bo i Göteborg fick jag okej på att arbeta på distans.

Sedan dess sitter han ofta hemma i 50-talshuset i Vidkärr, ett villaområde i Göteborg, och sköter sitt arbete för bolaget, vars huvudkontor alltså ligger ungefär 80 mil norrut. Ibland åker han in till det lokala kontor som Permanscand har i Göteborg, men många dagar jobbar han hemifrån. Ungefär en gång i månaden åker han upp till anläggningen i Ljungaverk.

Frihet under ansvar

Det bästa med upplägget tycker han inte är själva distansarbetande i sig.

– För mig handlar det mest om att jag har en arbetsgivare och chef som låter mig jobba väldigt självständigt. Vi är överens om hur min prestation kan mätas och vilka resultat jag förväntas uppnå. Friheten och ansvaret att själv lägga upp mitt arbete efter de riktlinjerna uppskattar jag väldigt mycket, säger Klas Fredriksson.

I uppdraget som teknisk säljare, med världen som arbetsfält, är hans kompetens som ingenjör viktig. Jobbet är komplext och innehåller flera olika arbetsuppgifter. Det handlar om allt från insamling av information och analys av material till kundkontakter och avtalsskrivande. När uppgifterna underlättas av arbete på två skärmar föredrar han det lokala kontoret. När kundkontakter och annat kan skötas med laptopen sitter han i ett rum hemma i huset.

Ute i solen jobbar han däremot inte.

Permascand

Företaget utvecklar och tillverkar elektroder och beläggningar till företag och industri. Komponenterna används bland annat i vattenreningssystem och vätgasproduktion. Kunderna finns över hela världen. Bolaget grundades 1971.

Med 130 anställda, varav ett tjugotal ingenjörer, är bolaget Ånge kommuns största arbetsgivare.

– Nej, när jag har rast kan jag kan ta med kaffekoppen och gå ut och sätta mig. Men det är svårt med skärmjobb utomhus. Det är skönare att sitta inne.

”Känt mig inkluderad från start”

Att börja sin anställning direkt på distans var en utmaning, inte minst avståndet till kollegorna.

– Nackdelen med distansjobbet är helt klart den sociala biten. Det beror förstås mycket på vad man är för person. För mig har det ändå funkat bra.

I början besökte Klas Fredriksson anläggningen i Ljungaverk ofta, och i längre perioder, både för att lära känna kollegor och få inblick i produktionen.

– Jag har känt mig inkluderad från start. Det är en bra miljö och jag har alltid känt mig välkommen. Det är inget som ska tas för givet. Jag har kompisar som jobbat på det här sättet som haft det besvärligt.

”Du måste engagera dig”

Besöken på plats tycker han är väldigt viktiga. Det händer saker hela tiden, företaget växer och ny personal kommer, så det gäller att hålla sig uppdaterad. När han besöker huvudkontoret avsätter han därför tid för att ”bara gå runt” i anläggningen, se sig omkring, spontant stöta på folk och prata med dem.

– Det du får gratis om du arbetar på plats får du anstränga dig för att få som distansjobbare. Det går inte att sitta själv på din kammare, du måste engagera dig och intressera dig för vad som händer på alla avdelningar.

Det gäller även på hemmaplan. Om kollegan i Göteborg säger att han tänker åka in till lokala kontoret en viss dag blir Klas Fredrikssons svar ofta:

– Då gör jag också det, vi ses där!

Nu distansjobbar fler

Klas Fredriksson och ett par till har varit något av pionjärer i distansarbetandet, som numera fått ett brett genomslag på Permanscand. Ett tjugotal av de runt 25 ingenjörerna har i dag olika former av distansupplägg.

Lena Oskarsson Engberg, HR-chef på Permascand.

– Efter pandemin har vi sett att det funkar bra. Det är ett lyckosamt och även produktivt arbetssätt, så vi fortsätter med det, säger bolagets HR-chef Lena Oskarsson Engberg.

Merparten av distansarbetarna bor i trakterna kring Sundsvall eller på andra platser i Västernorrland. Oftast handlar det om två–tre dagars hemmajobb i veckan, i snitt någonstans strax under halva arbetstiden.
HR-chefen betonar att distansarbetandet måste ha ordnade former, med regelbunden och tydlig uppföljning. Att företaget är lyhört för synpunkter kring arbetsmiljö och psykosociala bitar är också viktigt. Men fördelarna med distansupplägget är många, menar hon.

– Det är här för att stanna. Vi går ditåt i samhället, med digitala plattformar som gör det möjligt. För våra medarbetare innebär det också en fantastisk möjlighet att kunna kombinera jobb, fritid och familj, säger Lena Oskarsson Engberg.

Bertil Janson

Fler fler artiklar om distansarbete:

Distansarbete kan locka 60 000 ingenjörer att byta jobb

Hitachi tecknar avtal för distansarbete

Kommuner testar former för distansarbete

Lokalkontor blir hubbar när myndigheter öppnar för distansarbete

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?